luni, 1 martie 2010

De ce partidul lui Oprea nu va fi ApR-ul lui Melescanu

Analistii care populeaza televiziunile de stiri, atat de obositi de orele in direct ca deseori nu mai au timp nici sa gandeasca, dau ca sigur esecul partidului, inca nenascut, al lui Oprea. Tragica soarta a Aliantei pentru Romania e atat de invocata, ajungand sa-ti treaca prin cap ca cineva chiar l-ar vrea reinventat pe Melescanu.

Nu sunt atat de sigur de esecul electoral al trupei independentilor, iar, in actualul context politic, cred tot mai mult in capacitatea acestei structuri cvasi-militarizate de a supravietui alegerilor.

Uniunea pentru Progres (aparent numele noului partid) este la putere. Are un ministru si e pe cale sa mai obtina inca doua ministere, Munca si Externele. Mai mult, controleaza si Ministerul Agriculturii. A obtinut dreptul de a numi in nenumarate agentii tot felul de „specialisti” pe care ii pescuieste din PSD si PNL. Va urma cucerirea serviciilor deconcentrate din judete. In acest fel, dupa rezolvarea problemei politizarii administratiei, hemoragia parlamentara va fi insotita si de cea a primarilor si consilierilor. Oprea, locotenentii, maiorii si sergentii lui beneficiaza de tot sprijinul si indulgenta PD-L si a lui Traian Basescu. Fundamental diferit, ApR intre 1997 si 2000 a fost in opozitie: fara resurse de putere si de finantare. Era precum un club liberal, dar pe unde nu trecea niciun Patriciu.

Fata de anul 2000, legea parlamentara s-a schimbat. Gratie UDMR, acum nu mai exista doar pragul electoral de 5%, ci si cel alternativ – castigarea a 9 colegii uninominale. Definindu-si pragmatic o tinta electorala de 7-8%, batalionul lui Oprea isi asuma statutul de partid-balama, de UDMR eligibil la Caracal. Modelul maghiar al maximizarii sanselor, prilej de studiu pentru toti cei pasionati de teoria alegerii rationale, a fost in sfarsit preluat si dincolo de Carpati. Daca tot au sute de mii de euro sa cumpere parlamentari la bucata, independentii pot investi lejer in 10-20 colegii uninominale si, cu sprijinul PD-L (care, la o adica, poate sa nici nu aiba candidati in colegiile respective), le poate castiga usor. Intr-un tur sau doua, depinde de cum se hotarasc pedelistii sa modifice legea electorala. Daca ne gandim ca Ontanu tocmai a facut pasul catre Uniune, pregatindu-se poate pentru candidatura la primaria Capitalei in 2012, cateva colegii din sectorul 2 sunt deja securizate. Batalia principala se va da insa in alegerile locale, unde se va vedea potentialul financiar imens al noii constructii.

Guvernare, concentrare pe un numar limitat de colegii uninominale, alaturi de sprijinul PD-L si al lui Basescu – iata cum Oprea poate deveni, pentru portocalii, un Stolojan de stanga.

2 comentarii:

  1. dai o bere daca intr-un an is toti in pdl?

    RăspundețiȘtergere
  2. Dau:). Eu descriu situatia la acest moment, insa niciodata nu stii cum se schimba lucrurile.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...