Dupa 2005, in PSD a functionat geometria variabila a puterii. In jurul lui Mircea Geoana au gravitat liderii cu influenta, fiecare dornic de cat mai multa putere. Unii au ramas, altii au disparut, unii au intrat in adormire pentru a iesi ulterior la rampa – iata dinamica din interiorul PSD timp de 5 ani. In spatele lui Geoana s-au aflat, pe rand si in diferite combinatii, Hrebenciuc, reprezentantii Grupului de la Cluj (Rus, Dancu, Puscas), Nastase (artizanul eliminarii lui Iliescu, cel care in fapt a condus PSD pana la eliminarea sa in 2006), Mitrea (eliminat in 2006, reactivat si apoi trimis la odihna in 2008) sau Dragnea (influent incepand cu 2007).
Geometria variabila a puterii este tocmai adaptarea la situatia unui partid aflat in razboi rece, obosit de disputele intre lideri. Teoria balantei de putere caracterizeaza pe deplin dinamica relatiilor de putere din PSD.
Tradarile si reorientarile in PSD, in preajma Congreselor, au pus mereu partidul pe calea recuperarii. A fost ales de fiecare data un lider care sa lupte, prins intre gruparile care l-au ajutat si cele care au fost in alta barca, pentru legitimitate. A conduce PSD pare precum un mers pe sfoara la inaltime cu farfurii in maini. Prin rezultatele alegerilor insa, inconsecventa si imprevizibilitatea li s-au intors impotriva baronilor PSD.
In 2010, Ponta a castigat alegerile in PSD sprijinit de ceea ce Geoana numea patrulaterul Iliescu-Nastase-Hrebenciuc-Mitrea. Desi in arhitectura institutionala a PSD pozitia de secretar-general e foarte importanta, Dragnea, politician in ascensiune, mai are destul pana a ajunge la influenta celor patru.
Ce se intampla acum cu patrulaterul din spatele lui Ponta?
Candidatura lui Nichita impotriva lui Nastase la sefia Consiliului National aduce posibilitatea ca fostul premier sa piarda. Daca ne luam dupa Inpolitics, posibilitatea e chiar probabilitate. Nastase ar fi iarasi un simplu deputat, asa cum s-a intamplat din 2006 pana la inceputul lui 2008.
Cererea de retinere a senatorului Voicu si tele-justitia DNA nu il vizeaza pe Vanghelie (a carui imagine face bine adversarilor social-democratilor), ci pe Viorel Hrebenciuc, care ar putea avea mari surprize in urmatoarea perioada. S-ar putea ajunge in toamna la pierderea rolului de lider al PSD in Camera Deputatilor.
In privinta lui Iliescu, rolul sau e tot mai decorativ in partid. S-a bucurat de razbunare la Congres, precum si de plecaciunile miscarii pesediste din tara dupa anuntarea retragerii. Cum sindrofiile social-democrate nu vor mai fi atat de frecvente, aparitiile sale vor fi tot mai putine.
Mitrea continua sa fie in pozitia secunda pe care o are in partid incepand cu decembrie 2008. Dupa atitudinea de la Congres, el este cel mult tolerat de catre conducere, primind pentru un apropiat un post de secretar executiv. Cum insa nicio fapta buna nu ramane nepdepsita, zvonurile arata ca Mitrea ar putea fi una din urmatoarele tinte ale DNA.
Prin actiunile din interiorul PSD, dar si prin maiastrele actiuni ale DNA, Ponta si Dragnea se pot trezi cu intreg partidul pe mana, fara supravegherea si orientarea patrulaterului. Schimbarea e o mare oportunitate, dar exista si pericolului unei contraofensive a fortelor care l-au sprijinit pe Geoana la Congres (fara a fi vorba neaparat de fortarea revenirii acestuia ca presedinte PSD), regrupate dupa sesizarea vidului de putere. Poate fi din nou momentul care sa marcheze recalibrarea si perpetuarea geometriei variabile a puterii in PSD (incurajarea unor lideri si trecerea altora in plan secund, intr-un proces continuu care sa nu dea niciunuia prea multa putere). Poata fi insa si timpul revenirii la conducerea partidului in maniera Nastase.
O parte din membri PSD au apucat şi pe cale de consecinţă şi-au însuşit principiul "rotaţiei cadrelor"
RăspundețiȘtergereAcum nu fac decât să-l aplice cu mai mult sau mai puţin succes.
E, int-adevar, tragic cand vechile metehne nu numai ca nu dispar, dar se si perpetueaza.
RăspundețiȘtergere