luni, 8 martie 2010

Crin in bataia sagetii liberale

Desi are 50 de ani si e de 18 ani in Parlament, Crin Antonescu e perceput drept un politician tanar. In fapt, e un politician proaspat. Este printre ultimii, alaturi de Ponta, intrati in politica de varf. Apetenta sa naturala pentru discursiv, alaturi de statutul de lider, l-au facut favoritul mass-media in 2009, de-a lungul campaniei electorale.

Presedintia PNL a fost asadar o conditie obligatorie pentru traiectoria sa politica. Mai mult insa, asa cum remarca si Tariceanu, design-ul institutional din partid i-a permis lui Antonescu sa-si conserve si chiar potenteze imaginea de prim june liberal. Eterogenitatea conducerii, alaturi de infiintarea functiei de prim-vicepresedinte, au fost avantaje pentru prezidentiabilul PNL. Rolul lui Orban a fost tocmai unul preponderent organizatoric, functionand ca legatura intre conducerea centrala si cea judeteana. Tocmai Orban i-a permis lui Antonescu sa-si vada de campanie, fara a fi prins in inerentele discutii interne proprii fiecarui partid.

Cum majoritatea conducerii liberale a fost reconfirmata sambata, Congresul PNL a parut doar un act de eliminare a lui Ludovic Orban. Intre un Congres pentru alegeri si unul pentru afirmarea statului de partid de opozitie, PNL a reusit sa le rateze pe amandoua. Nu era nevoie de alegeri, caci nimeni nu-l contesta pe Antonescu – suspansul a fost deci minim. Discutia despre statut, cea mai animata parte a Congresului, a confiscat orice prilej de comunicare cu electoratul (in esenta, obiectivul major al unei adunari atat de mari).

Aparent, in urma Congresului, Antonescu a castigat pe toate fronturile, impresia fiind aceea a unui fuhrer in partid. Pe termen lung, nu se stie insa cat de utila ii va fi victoria lui Antonescu. Cu un secretar general fara legimititate (nu este ales de Congres) si fara Ludovic Orban, Antonescu va da piept cu toate problemele organizatorice din partid. Isi va pierde timpul mediind dispute si preocupandu-se sa-i impace pe toti. Mai mult, cu o conducere care-i este datoare 100% (lipsita de legitimitatea votului uninominal), Antonescu va contoriza toate consecintele negative ale deciziilor vicepresedintilor. Toate ii vor fi puse in carca. Atmosfera se anunta incarcata, caci vin decizii privitoare la desemnarea candidatilor pentru alegerile locale si parlamentare sau decizii despre politica de aliante locale.

Antonescu a scapat de Orban si conduce singur partidul. Va trebui insa se se implice decisiv in marunta politica de partid, care evident ii va schimba profilul politic si il va uza. Iesit la bataie in propriul partid si pe scena politica, Antonescu risca sa-si piarda pana in 2014 exact prospetimea care i-a adus atat sprijinul electoral in 2009. Cand presedintele PSD are 38 ani, atuul liberalului e cu atat mai probabil sa dispara. Negociindu-si cu barbatie (nu neaparat intelegenta) statutul in partid, Crin se poate trezi in patru ani un presedinte uzat si imbatranit de propriul sau partid, un fel de Geoana al PNL.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...