joi, 4 martie 2010

Ludovic, sef peste Crin si Calin

L-am vazut luni seara pe Ludovic Orban la „Stirea Zilei”. A fost cel mai articulat discurs pe care l-am auzit vreodata la acest politician, in 5 ani de cand il urmaresc.

Proiectul sau ca Presedinte al PNL respira rationalitate. Tind sa cred si eficienta. Orban propune un lucru foarte simplu: presedintele PNL sa fie doar presedinte PNL. Nu candidat la functia de prim-ministru sau la cea de presedinte. Intr-un partid care trateaza de prea multi ani lipsa de organizare in alegeri ca fatalitate, solutia nu poate veni din excesul de discurs pe care il propune Antonescu. E nevoie de cineva care sa-si asume munca de constructie, sa stea cu saptamanile prin filiale, sa fie un simplu truditor cand altii declama la televizor. Altfel, cu un loc 3 la alegerile locale si la parlamentare, sansele lui Antonescu din 2014 n-o sa le depaseasca pe cele din 2009.

PNL, ca si restul partidelor din Romania, trebuie sa invete diviziunea muncii. Orban o spune clar: el Presedinte PNL, Antonescu candidat de presedinte si Tariceanu candidat de prim-ministru. Rolurile sunt, asadar, clar stabilite. Presedintele de partid bun la toate nu a facut prea mult bine PSD si PNL, cu Geoana cand premier, cand presedinte, cu Antonescu prezidentiabil sau cu Tariceanu premier. La urmatoarele alegeri probabil si PD-L va simti efectele unui presedinte care e si premier.

Strategia lui Orban nu e noua: cand era candidat la sefia PSD, Adrian Nastase spunea ca doreste doar reconstructia partidului, fara a-l interesa Guvernul sau Presedintia. Din pacate pentru PSD, Ponta nu e la fel de temperat, anuntandu-se deja prezidentiabil inainte de a fi dat piept cu greaua sa sarcina de presedinte al social-democratilor.

Asa cum arata realitarile in PNL, Orban nu are nicio sansa in fata lui Antonescu. Intelectualii liberali vor cu orice pret sa fie sedusi, chiar daca nu li se spune adevarul. Aceasta nu inseamna insa ca ideea lui Orban e mai putin valoroasa si ca proiectul sau e mai putin rational. E doar inactual, intr-un partid care, weberian vorbind, n-a trait inca dezvrajirea.

4 comentarii:

  1. Da dom'le, începusem să cred că sunt singurul care gândește așa.

    Oricum, eu îi dau și ceva șanse.

    RăspundețiȘtergere
  2. Vazand votul de astazi, nu stiu cat de mari sunt sansele. Delirul lui Crin din ultimele zile ar trebui insa sanctionat de liberali. Ca ne place sau nu, e pacat de spiritul acestui partid...

    RăspundețiȘtergere
  3. Smabata la congres, Orban n-a scos o vorba despre proiectul lui de presedinte.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sambata, Orban a fost mult mai slab decat vineri. A candidat ca sa candideze. Pacat ca nu stie sa-si sustina pana la capat ideile.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...