marți, 12 februarie 2008

Presedinte PSD, prim-ministru...Geoana

"Keep your friends close and your enemies closer." (Sun-Tzu)

A te baza pe logica altora, care se bucura de notorietate tocmai pe baza succesului aplicarii, e in lumea femeilor de Mall si a pseudo-intelectualilor cheia de bolta a edificiului la care trudesc: snobismul. Totusi, ideile si gandurile altora se pot dovedi extrem de sanatoase si utile atunci cand lipsesc ideile proprii sau, mai rau, ele nu au cum sa fie corecte, pentru ca tii cartea invers. Utilitatea lor e maxima: luate in calcul, pot compensa prostia. In acest caz, prostia Prostanacului.

Atitudinea conducerii PSD, a lui Mircea cel Batran, fata de Adrian Nastase e pilduitoare fata de lipsa de viziune in atingerea scopurilor proprii: de trei ani de zile, social-democratii traiesc miracole si iluminari, minuni dupa minuni pentru care nu e insa timp sa se ridice ode, caci valoare lor paleste in fata altor revelatii (spre exemplu, chestiunea alegerilor anticipate). Modul cum e tratat fostul prim-ministru tradeaza o stanjeneala si o neadecvare care nu trimit cu gandul decat la un soricel Mircea Geoana venit in 2004 sa puna la punct un elefant Traian Basescu pe motiv ca ocupa prea mult spatiu.

Nu e numai in interesul lui Nastase, al PSD-ului ca fostul numar 1 sa fie reactivat, ci si in marele folos, daca sunt jucate cartile cum trebuie, al lui Geoana. Actuala stare de lucruri pesedista, copilareasca si daunatoare precum cianura, poate fi atat de simplu schimbata si atat de constructiv, ca nu are rost sa se mai piarda timpul. Ce-ar trebui deci sa faca presedintele PSD in ceea ce-l priveste pe Nastase?

Dupa cum spune Sun-Tzu, sa-l tina aproape, cat mai aproape; chiar daca il percepe ca pe o reala amenintare, Nastase trebuie adus la varf si implicat in proiectele partidului, in alegerile care vin. De pe margine, locatarul din Zambaccian nu poate face decat rau, aruncand sageti in toate partile si victimizandu-se: ca a fost tradat de colegi, ca nu e invitat la sedinte, ca strategia social-democrata e gresita. Incet-incet, cu ajutorul actualei conduceri, isi construieste imaginea de Lapusnean, poporul cel mare si cel pesedist o vede si daca la alegerile parlamentare scorul e de vreo 20%, atunci pentru fostul ambasador vine clipa debarcarii. Inconjurandu-se de mediocrii (Dragnea, Dan Mircea Popescu -vezi emisiunea RTV) si negand expertiza pe care o are in partid de teama, Geoana nu are cum sa sfarseasca bine. In acest fel, PSD o sa ajunga sa se lupte cu PNL-ul, nu cu PDL-ul.

Miza continuarii luptei de uzura cu Nastase de pe pozitii evident adverse e devastatoare pentru PSD. Cand te uiti la importanta care se da functiei de presedinte al CN, spectacolul devine penibil si trist. Aduce aminte de PNTCD-ul care a murit si mai trist.

Geoana l-a neutralizat, in raport cu lupta pentru presedintia partidului, in mare parte pe Iliescu, numindu-l presedinte de onoare. Acelasi lucru trebuie facut si cu Nastase. Primul pas, intrarea in normalitate, e sefia CN. Al doilea e invitarea fostului prim-ministru in echipa de elaborare a strategiei pentru locale si generale, echipa coordonata ferm de catre Geoana. Pasul al doilea se realizeaza prin nominalizarea cat mai rapida a lui Nastase drept candidat al PSD pentru presedintia Romaniei; castigul acestei nominalizarii e , vorba unei reclame, nepretuit pentru ca:

a) PSD nu are alt candidat capabil sa concureze cu Basescu, ce trebuie vazut ca singurul adversar al partidului. Doar Nastase e cel care poate face acest lucru.
b) implicat serios in viitorul PSD, Nastase va avea prea mult de lucru cu Basescu ca sa-si mai piarda timpul cu lupte interne. Primind ceea ce isi doreste, sansa de a-l invinge pe Zeus, intentiile revansarde vor fi disparut.
c) Partidul da o serioasa lovitura de imagine, parand solid si unit, gata de guvernare. Sansele la parlamentare cresc exponential.
d) Geoana conduce corabia cu cei mai buni vaslasi. Alaturi de Nastase, promovat ca membru al echipei de formulare a strategiei, raspunderea sa pentru rezultate nu mai e atat de apasatoare.
e) Daca Nastase castiga Cotroceniul, Geoana are asigurata soarta de presedinte al PSD pentru minim 5 ani (poate 10) si un important sprijin, in conditiile actualei Constitutii. Daca pierde, atunci se poate spune ca perioda de corifeu a lui N. a apus definitiv; un loc in esalonul 2, un vicepresedinte, e solutia cea mai buna.

A venit momentul in care Prostanacul trebuie sa moara pentru a se trezi un adevarat politician. Luata in serios, relatia Geoana - Nastase e, de fapt, miza viitorului PSD. Aratand ca un adevarat barbat, care lupta cu Basescu prin toatre mijloacele si care-si asuma demn situatia, actualul presedinte social-democrat are sansa sa devina lider.

Arbitrand inteligent duelul Nastase-Basescu in favoarea PSD, Geoana isi tine aproape marii adversari si e adevaratul invingator. Si prim-ministru, cum isi doreste atat de tare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...