miercuri, 22 februarie 2012

Vizită la Washington sau la Moscova?

În alegerile primare din Partidul Republican, candidații ajung să-și publice și fișele fiscale. Că vor, că nu vor, presiunea este atât de mare încât candidații nu se pot opune.

Din această cauză, Mitt Romney a fost efectiv hărțuit timp de două săptămâni pentru a-și face publice veniturile. Ezitarea inițială și ulterior transmiterea datelor către mass-media l-au și făcut să piardă în South Carolina. În acest moment, Rick Santorum, pe cale să devină noul favorit, în special dacă va câștiga pe 28 februarie în Michigan, statul natal al lui Romney, întâmpina reacții negative puternice după ce a făcut public câți bani a primit din activități de consultanță (pentru care adversarii săi îl numesc „the last Washjington insider”) în ultimii 4 ani.

Până aici a dus presiunea presei și a opiniei publice în materie de transparență. În SUA.

În tot acest timp în România...

Șeful celui mai mare partid merge în SUA. Nu anunță nici înainte, nici după lista întâlnirilor oficiale. Nu spune ce a discutat cu oficialii americani. Aruncă zeflemitor un „m-am întâlnit cu cine trebuie să mă întâlnesc”.

E ușor a uza secvențial de discursul validat în democrațiile consolidate, dar e, iată, foarte greu să înțelegi că el are efect tocmai pentru că e mai mult decât un moft sau artificiu strategic.

P.S. S-a gândit cineva la o solicitare pe Legea accesului la informații de interes public pentru Președintele PSD? Așa scurt, lista întâlnirilor oficiale și temele discuțiilor. Știu, e la limită. Dar Victor Ponta ne arată cât de ușor o vizită la Washington devine echivalentă cu una la Moscova.

2 comentarii:

  1. Parca postarii asteia ii lipseste un lated edit :)

    Nu crezi, totusi, ca paralela US - RU a fost cam exagerata in cazul de fata?

    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Paul,

    ceea ce a facut Ponta e normal. A publicat lista oamenilor cu care s-a intalnit in SUA. Ar fi trebuit sa o anunte de la inceput si n-am fi avut o intreaga discutie.

    N-am vazut insa ceva despre subiectele atinse in cadrul fiecarei intalniri. Asta se rezolva prin comunicate de presa zilnice. N-a existat asa ceva.

    Ceea ce atacam eu era anormalitatea generata de lipsa de transparenta. Din aceasta perspectiva, cele doua vizite erau echivalente. Lucrurile s-au indreptat, paralela nu mai tine.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...