duminică, 5 februarie 2012

Condamnarea lui Năstase. Sus, tot mai sus?

Scriu gândindu-mă la ceea ce eu consider principalul eveniment al acestei săptămâni.

S-a prăbușit Năstase. S-a prăbușit Însuși.

Primul prim-ministru român condamnat la închisoare după 1989. De-acum ne putem simți toți egali în fața legii. Justiția din România a trăit momentul său „Forrest Gump” și de acum poate zburda liberă.

Toată această încadrare mediatică (venită cu precădere din partea mass-media pro-putere, bântuite sau nu de anii 2003-2004), toată această transformare a condamnării lui Năstase într-un moment zero al justiției românești și într-un sfârșit al tranziției, e cert că setează așteptări foarte mari pentru viitor.

Va face Năstase pușcărie? Va fi primul prim-ministru încarcerat? E ceea ce se întreabă cu temei scepticii de serviciu.

De cealaltă parte, a celor înrăiți împotriva guvernării și prietenoți cu opoziția, speranțele sunt la fel de mari. Ele se duc, vorba cântecului, „sus, tot mai sus”. Ce urmează, în mentalul popular, după un prim-ministru? Președintele. Primul Președinte condamnat.

Acest gând din mintea nemulțumiților orientați este cealaltă fațetă a condamnării lui Năstase. Cu el în minte vor vota mulți în noiembrie. „Poate scăpam de Însuși Președintele.”

Dacă mai era posibil, în urma condamnării lui Năstase, campania electorală din acest an a trecut din zona anihilării politice în cea a anihilării cetățenești (până la anihilarea personală, sper eu, mai e mult). Radicalizarea nu ține cont de discursul călduț despre independența justiției. La vârf, el e văzut ca o ficțiune. Traian Băsescu joacă alegerile din acest an sub spectrul consecințelor nebănuite ale condamnării vechiului său vecin.

Vă aduceți aminte cum se delimita Băsescu de DNA în decembrie și cum în 25 ianuarie se jura că nu are nicio influență asupra procurorilor? Acum poate înțelegem de ce.

4 comentarii:

  1. oh, oh, ce greseala, ce fantezie :)

    "Primul prim-ministru român condamnat la închisoare după 1989. "

    lipseste acolo un mic apendic, un mic detaliu care schimba contextul la 180 de grade :)

    Nastase e FOST prim-ministru, cu Nastase prim ministru in plin - asemenea proces era inlocuit de gloante, de sinucideri asistate, s-ar fi petrecut pe alta planeta :)

    fish

    RăspundețiȘtergere
  2. O sa se intample ceea ce trebuie sa se intample. Daca justitia este intr-adevar independenta, ceea ce stim ca nu este adevarat, si actualul presedinte va fi condamnat pentru ca o merita. Alaturi de multi alti politicieni....
    Altfel - nu este decat o simpla masura luata du o grupare politica impotriva alteia, ca in orice tara de 2 lei. Sau o fi Romania o democratie? Din dilema asta nu putem iesi.... Si, culmea, asta vine intr-un moment de ofensiva a presedintelui spre recastigarea electoratului - Negruzzi stia ceva :-).

    RăspundețiȘtergere
  3. @Anonim

    Ceea ce gandesti tu ar fi pasul intermediar. Un prim-ministru in functie condamnat...Cum ar vui tara! Sa speram ca o sa o traim si pe asta:)!


    @Bujold

    Capul celor de la putere vrem:)!

    E adevarat, de capete de primari nesemnificativi ne-am saturat.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Phaim: eu tot sper sa o vad (condamnarea unui PM in exercitiu). Dupa cum nu cred sa se intimple in actualul mandat, eu tot sper ca macar din urmatorul :))))

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...