Acum 3 zile, Hollande a ținut o conferință de presă de două ore și jumătate (știu, Băsescu e gelos, motiv pentru care a ținut și el una în aceeași zi și la aceeași oră). Și-a onorat în fapt promisiunea din campania electorală de a organiza la fiecare șase luni o mare conferință de presă despre ce a făcut și despre ce va face pentru Franța.
Hollande a vorbit despre cele trei mari provocări ale Franței în mandatul său: situația din Europa, reducerea datoriei și competitivitatea. Povestea despre competitivitate se baza pe un raport recent apărut, raportul Gallois, și ale cărui propuneri vor fi duse, în parte, la îndeplinire de Guvernul Ayrault.
În aceeași zi, World Economic Forum lansa Raportul asupra Competitivității Globale 2012 – 2013. La paginile 302 și 303 este evaluarea României, pe indicatori și sub-indicatori. Vestea de presă este că am coborât un loc față de anul trecut: acum suntem pe 78, sub Panama, Ruanda sau Sri Lanka. Am bătut Botswana însă, care e cu un loc sub noi. La anul poate ne mobilizăm și prindem din urmă Iranul, acum pe poziția 66 (ptiu drace!).
Nu am văzut nicăieri o mediatizare serioasă asupra situației României din Raport. Ne plângem că investițiile străine sunt la minimul ultimilor opt ani, dar refuzăm nu doar să ne uităm la cauzele profunde, dar și la ceea ce îl face pe un investitor să-și facă o evaluare rapidă și să spună „pas” venirii în România. La evaluarea pe care o arată reputatul raport al WEF, cine să riște să-și aducă banii aici?
Și media, și politicienii aflați în campanie au ratat cu brio subiectul, deși el ar trebui să stea la baza oricărei oferte de guvernare. Nu-i de mirare că, așa cum arată Vasile Dâncu, „modernizarea” a devenit un cuvânt atât de străin și de gol pe aceste meleaguri.
Nu cred că mass-media trebuie să facă tot felul de campanii mărețe despre cine schimbă România. Dacă tot sunt chinuite de responsabilitatea socială, ar putea începe tratând subiectele importante. Da, cu oamenii care se pricep. Nu, tocmiții de serviciu nu intră în calcul.
Credit poză aici
Corect! Doar ca mass-media cvrea sa schimbe pe unii cu altii, adica pe politicieni!
RăspundețiȘtergere@Vasile Dancu
RăspundețiȘtergereCateva ganduri, continuand in aceessi logica.
Intrebarea-cheie e atunci despre posibilitatea centrului in dezbaterea romaneasca. Mai pot jurnalistii pot fi lasati singuri in incercarea de a-l defini (presupunand ca exista un astfel de gand)? Cu rezultatul de la parlamentare, cu disproportia evidenta, unde se poate naste un centru politic?