miercuri, 22 aprilie 2009

Adrian Nastase - comisar european?

Abilitatile diplomatic-politice ale lui Adrian Nastase sunt binecunoscute. O mostra avem aici. Fostul premier indeamna cititorii fideli ai blogului sau sa „gaseasca” o solutie sugerata. In orizontul lui nastase.wordpress.com se testeaza, pe un esantion implicat, subtil, o propunere. O idee pentru reinventarea omului politic Adrian Nastase, in urmatorii 5 ani in care nu va fi Presedinte al Romaniei. „Cazemata” Consiliului National e prea mica pentru un om care nu se resemneaza cu pozitii decorative. Nastase a rezistat pana acum eroic in aparare, dar e timpul pentru contraatac. Prin mijloacele europene, catre Europa!

Un comisar roman, om politic, pentru un portofoliu politic, zice AN. Eventual, cel al extinderii, care ar compensa deficitul de reprezentare politica a Romaniei in UE. Cel putin din punct de vedere al portofoliului, pozitia lui Nastase pare cea mai echilibrata: dezvoltare regionala, energie sau agricultura sunt doar visuri umede pentru Bucuresti. Cine isi inchipuie, de exemplu, ca noul buget al UE in domeniu agriculturii, pentru ciclul 2013 – 2020, se va negocia cu un comisar roman politic, e doar purtator inconstient de orgoliu. Daca minunea Ciolos, cu sprijin francez, se va petrece, binefacerile pentru Romania vor fi doar accidentale, bazate pe convergenta intereselor. In PD-L, cu Macovei si Boagiu in joc de glezne, tabloul e la fel de neverosimil. Justitie pentru o tara monitorizata pe justitie, sustinere pentru un fost ministru al integrarii la care suficienti oficiali UE stramba din nas?!

Pentru alegerile europarlamentare, tema comisarului se vrea a fi una remorca. Esueaza, bineinteles, „gratie” atitudinii mass-media, comisariatului xerox-urilor si anilor-lumina institutionali ce separa Bucurestiul de Bruxelles. Teza „cine castiga alegerile, da comisarul” e valida poate in politica damboviteana. Ce s-a intamplat cu Vosganian e pilda. Semnatura e a cuiva strain de turism ecumenic si mici electorali.

Sansele lui Nastase pentru a deveni comisar european ar fi si ele minime. Sunt doua cauze majore: problemele in justitie si o viitoare Comisie ce se prefigureaza a fi tot populara si tot condusa de Barroso. Actiunile sale publice legate de comisarul european al Romaniei merita insa privite cu atentie (atat politic, cat si ca invataminte despre blogul folosit ca arma comunicationala). Odata contextul schitat, e interesant care vor fi pasii urmatori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...