sâmbătă, 22 decembrie 2007

Dezbaterea publica de idei in democratie

Democratia nu e in primul rand un sistem politic, nu e foar o sumedenie de institutii croite si armonizate dupa principii subsumate in final celui al separarii puterilor in stat. De la clasicul sistem atenian, democratia e primordial un spatiu al dezbaterii de idei, al acceptarii dreptului celuilalt de a-si exprima opinia, chiar daca aceasta e una diferita de cea a majoritatii. Frumusetea "guvernarii poporului de catre popor" sta in promovarea individualitatii, a garantarii exprimarii punctului de vedere intr-un cadru in care, dinaninte de a se forma vremelnice majoritati si minoritati, egalitatea (cu responsabilitatea pe care o incumba) primeaza.

La 18 ani, conform legii, in Romania, esti considerat matur. La nivel educational, iti confirmi aceasta situatie prin bacalaureat, numit in anumite perioade si "examen de maturitate". In acest context, intrebarea urmatoare devine fireasca: ajunsa la 18 ani, si-a trecut democratia din Romania examenul de maturitate?

Pastrand paralela, as spune ca Romania nu a trecut examenul de maturitate intr-ale democratiei pentru ca nu i-a fost admisa inscrierea la examen, fiind in situatia unui elev de clasa a 12-a care ramane corigent in ultimul semestru de scoala. Materia incriminata e "democratia in dezbaterea publica", esenta disciplinei scapand chiar reperelor (altfel spus, "elitelor") promotiei 2008.

In plin scandal Orban, presa semnificativa din Romania, cainele de paza al democratiei, isi da cu stangul in dreptul, preferand exilari auto-impuse in locul unui dialog relaxat si centrat pe atingerea interesul comun prin integrarea perspectivelor si opiniilor diferite. Fara a ma feri de cuvinte mari, iesirea Realitatea Media din Clubul Roman de Presa lasa un gust amar, aratand ca, nici macar intr-un domeniu ce e, prin excelenta, al liberei exprimari, Romania nu a depasit modelul comunist al "unicei cai".

P.S. Botezul e un act trist. Altfel, am avea dezbateri intre idei si nu intre oameni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...