luni, 22 februarie 2010

Razbunare sau reforma?

Congresul PSD nu reprezinta sfarsitul razboiului in PSD. Discutiile despre unitate, propuse de invinsi sau invingatori, sunt simple incercari retorice. Social-democratii, parte a unor grupuri interne atat de numeroase, au atatea lucruri de lamurit intre ei, incat urmatoarele luni nu au cum sa fie linistite.

Corect, Victor Ponta spunea ieri ca nu vrea razbunare in PSD. De ce sa vorbesti insa de razbunare, cand poti sa vorbesti despre reforma? Reforma, in 20 ani de democratie in Romania, este cel mai bun concept de PR inventat de politicieni, menit a acoperi indeosebi epurari.

In PSD va incepe, asadar, reforma versiune 2010.

Mitrea si Mazare au dat semnalul. Echipa de vicepresedinti trebuie epurata. Cei mai multi au facut parte din lista lui Geoana. Ca atare, in Congresul PSD din toamna, noul statut va schimba modalitatea de a alege vicepresedintii, prilej ca indezirabilii sa plece. Dintre cei de acum, uniii se vor replia, vor alege tabara castigatoare, iar ceilalti vor trebui sa plece. Mai crede cineva ca Nita, Toma, Prioteasa sau Vanghelie se vor gasi in echipa viitoare?

Imediat dupa Congres vor incepe conferintele judetene pentru alegerea conducerilor. Cei agreati de Ponta si Nastase vor incepe ofensiva. Bejinariu deja si-a manifestat intentiile pentru Suceava. Vanghelia va pierde, pe termen scurt, Ilfovul si Giurgiul, urmand sa aiba mari probleme si la Bucuresti, chiar daca efortul de a i se lua organizatia va lua ceva timp. Sibiul si Tulcea vor avea cu siguranta noi presedinti, dupa ce Nastase deja a publicat pe blog „abuzurile” dinaintea Congresului practicate de Cindrea si Manastireanu. Nici Ion Vasile la Buzau nu se simte prea bine, gruparea Boscodeala-Mocanu asteptandu-si randul. In schimb, desi neperfomant electoral, Ilie Sirbu isi va mentinea influenta asupra Timisului, extinzandu-se probabil si in Arad. La Brasov, Corlatean il va concura pe Nita. La Olt, Florin Iordache, aprig aparator al lui Nastase, pregateste rebeliunea impotriva lui Ion Toma.

Discutia despre presedintia Senatului e si ea, in logica invingatorului, un semnal de alarma pentru Geoana, in caz ca ii vin ganduri razboinice.

Garda social-democratilor prezente perpetue la RTV si A3 se va schimba, chiar daca doar partial. Nu, nu vom scapa de Robert Negoita.

Cel mai important va fi insa cum se va manifesta Ponta, prins intre Nastase, Hrebenciuc si Dragnea. Rivalitatile dintre cei 3 sunt binecunoscute. Dupa luna de miere, lupta pentru putere, disputele marunte, vor aparea din nou pe agenda PSD. Asa cum spunea si Mitrea, Dragnea tradeaza de cand s-a nascut. In tradari si negocieri perpetue, rezultat si al configuratiei BPN, se va desfasura activitatea noului presedinte PSD. Un alt punct de interes va fi relatia Hrebenciuc – Mitrea, doi sustinatori de conjunctura ai lui Ponta, aparent aflati pe pozitii ireconciliabile.

Reasezarile sunt un element firesc in PSD in acest moment. Pasiunile nu se pot stinge peste noapte. Luptele se vor da atat in interiorul echipei de conducere, cat si intre puterea si opozitia din PSD. Va fi, ca de fiecare data, sange, care va curge insa lin. Cand imi imaginez cum va arata reforma in PSD, gandul ma duce instinctiv catre filmul „The Virgin Suicides”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...