luni, 15 februarie 2010

Eliminarea pensiilor nesimtite, pe dracu’!

Aparent, reforma pensiilor e o masura din care guvernul Boc nu are cum sa iasa bine. Boc fie ii pierde pe pensionarii cu pensii mici (cateva milioane), fie pe cei 27.000 cu pensii speciale considerate nesimtite. Mai mult, in lipsa unei comunicarii publice coerente, Guvernul risca sa isi puna toti pensionarii in cap, din moment ce, nediferentiat, toti se tem de scaderea nu doar reala, dar si nominala, a veniturilor.

Insa, cum Guvernul PD-L nu pare a fi depasit stadiul campaniei electorale, cand, bineinteles, imaginea conteaza mai mult politicile publice, Boc&Co. au toate sansele sa iasa si din aceasta dezbatere nu doar fara daune imagologice, ci chiar cu mai multa simpatie din partea poporului. Reteta e simpla si arata ca, pe termen scurt, o strategie coerenta de comunicare, desi perversa, poate face multe.

Eliminarea pensiilor nesimtite e imposibila din punct de vedere constitutional. Jurisprudenta Curtii Constitutionale, prezentata pe blogul senatorului PD-L Urban, arata ca o probabila contestare in contencios constitutional a initiativei Guvernului are toate sansele de reusita. Va fi, probabil, inca un prilej de a se glumi pe seama lui Boc, primul-ministru profesor de drept constitutional cu cele mai multe legi initiate declarate neconstitutionale.

Desi mi-e greu sa spun, Boc, sau cei care-l consiliaza, sunt mai destepti decat atat. Pierderea de etapa e una asumata si necesarea pentru castigarea „campionatului”. Boc e presat, dupa cat a tunat in campanie electorala, sa se tina de cuvant. Sa elimine pensiile nesimtite. Propune o lege, mentinand retorica. Sta linistit, stiind ca, datorita deciziei Curtii Constitutionale, legea sa nu va produce niciodata efecte. Ca sa arate cat e de hotarat, poate urma exemplul din cazul numirilor politice in deconcentrate, cand Guvernul a dat o ordonanta identica cu cea tocmai declarata neconstitutionala.

Intr-un asemenea caz, toata pasiunea justitiara a poporului, starnita de schizofrenicii din mass-media, se va revarsa asupra fosilelor de la Curtea Constitutionala. Boc si Basescu vor avea prilejul de a vorbi inca o data despre reforma statului, despre reevaluarea pozitiei instantei de contencios constitutional. Poate, cine stie, se va reveni la ceea ce statua Constitutia din 1991, cand Parlamentul putea invalida, cu o majoritate de doua treimi, o decizie a CC.

Comunicand public cu pensionarii oropsiti si in subteran cu detinatorii de pensii nesimtite (va mai amintiti inregistrarea din campania electorala, facuta pe ascuns, cu Basescu promitand militarilor ca pensiilor lor nu vor scadea?), Boc are toate sansele sa para un baiat de treaba, care a incercat, dar pe care nu l-au lasat, mama, comunistii aia (incerc sa-mi imaginez ce-ar zice, la un focus-grup, vreo doamna trecuta, fascinata de drama celui care vorbeste mai repede decat gandeste). Si daca nu merge diversiunea sau e descoperita prea repede, oricum vom avea intotdeauna Parlamentul unicameral.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...