vineri, 8 februarie 2013

Încă o eroare a PDL – contestarea bugetului la CCR



Ca să arate că partidul său încă respiră, Blaga a ieșit public, anuntând că bugetul de stat pe 2013 a fost adoptat fără cvorum și că PDL a atacat legea la Curtea Constiuțională.

După ce contemplăm vitejia lui Blaga, stăm puțin și cugetăm.

Tot cugetând, ne aducem aminte de circul cu legea pensiilor din 2010. Cel care a făcut-o pe Anastase „idolul” pensionarilor din România și i-a pus cruce unei cariere care altfel nu se anunța spectaculoasă. Opoziția de atunci a contestat lipsa de cvorum la CCR și s-a trezit cu un răspuns negativ. Pe scurt, CCR spunea că nu poate controla aplicarea regulamentelor Camerelor.

Câteva citate relevante din motivarea deciziei:
• „Analiza Curţii este una în drept, fără a viza aspecte de fapt ale procedurii parlamentare. Mai mult, Curtea a arătat că nu este de competenţa instanţei constituţionale să controleze modalitatea în care sunt puse în aplicare regulamentele celor două Camere ale Parlamentului în procesul legislativ.”
• „Curtea reţine că, în accepţiunea art. 146 lit. a) teza întâi din Constituţie, nu este competentă să controleze fapte materializate în acţiuni sau inacţiuni, ci numai conformitatea extrinsecă şi intrinsecă a actului normativ adoptat cu Constituţia”.
• „Astfel, Curtea constată că adoptarea legii, ca parte a procesului legislativ, vizează votul final exercitat de către Parlament asupra ansamblului legii. În acest sens se pronunţa atât doctrina juridică din România, cât şi cea străină”.


Soarta sesizării PDL, pe care CCR o va judeca pe 20 februarie, este clară. Blaga a vrut să arate că PDL-ul său există, dar, în fapt, a ridicat niște mingi la fileu USL.

Ce-aș face eu dacă aș fi USL-ist și ar trebui să răspund la atacul PDL:
• aș aduce aminte despre furtul de la legea pensiilor din 2010 și de atacul PDL la adresa pensionarilor.
• aș vorbi despre decizia CCR de mai sus.
aș plusa spunând că PDL, după ce s-a chinuit să taie salariile și pensiile în 2010, acum vrea să împiedice creșterea salariilor și a pensiilor propusă de USL prin buget.
• m-aș mai referi la sutele de mii de fermieri care încă își așteaptă subvențiile și care nu le pot primi pentru că bugetul nu e aprobat (aici e mai problematic, pentru că dezvăluie artificiile bugetare ale USL). Sau la sutele de comunități care așteaptă banii de investiții pentru apă, canal, drumuri. Toate pentru că PDL ține, fără argumente, bugetul în loc.

Concluzia e că, decât să acționeze așa, PDL mai bine tăcea.

În plus, o întrebare: consultanții politici ai PDL sunt plătiți de USL?

Credit poză aici

2 comentarii:

  1. eh, nu e prima dată când PDL face apel la CCR pentru motive tactice de termen scurt, fără să gândească şi efectele strategice pe termen lung :( vorba 'ceea, cum îşi aştern, aşa dorm...

    uite două linkuri care pot fi relevante :)
    http://codruvrabie.blogspot.com/2011/02/statul-celor-5-defecte-ro.html
    http://sociollogica.blogspot.com/2013/02/o-discutie-simpla-despre-strategia.html

    RăspundețiȘtergere
  2. Unde nu e strategie, Dumnezeu, cel fara papa, cu mila:).

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...