luni, 4 februarie 2013

Eșecul PDL de la Slatina. Alternativa democrației locale



Au fost alegerile locale parțiale ieri. La Slatina, PDL a luat 4,92%, adică de trei ori mai puțin decât PP-DD. În Olt, PDL se luptă ca să aibă talia națională a UDMR.

Cazul de la Slatina este paradigmatic pentru discuția despre democrația din partide.

La Slatina și în Olt, după ce a plecat fostul primar Vâlcov de la PDL la PSD în aprilie 2012, filiala PDL practic n-a mai existat. Unii pedeliști au migrat la PSD, alții, fideli ai lui Vâlcov, au rămas acolo, ca să nu se trezească altcineva să aprindă lumina.

Situația seamănă aproape la identitate cu cea din Caraș-Severin, după trecerea lui Frunzăverde la PNL. Spre deosebire de Olt, unde PDL nu are niciun parlamentar (iar PDL are trei), la Caraș există totuși un deputat democrat-liberal, venit însă dinafara județului.

Concluzia de bun-simț este că partidele sunt moarte la nivel local fără acești voievozi politici. Cum a plecat voievodul căruia i s-a dat mână liberă să facă ce vrea din partid, cum partidul s-a evaporat. Este o lecție despre ce înseamnă dictatura politică la nivel local. Miza pentru partide precum cele ale d-lui Blaga este să aibă democrație și alternative la nivel local. Or asta nu poate exista decât promovând competiția deschisă în dauna congreselor cu ușile închise. Or asta nu se poate întâmpla dacă nu încurajeze diversitatea punctelor de vedere și, deci, centre competitive de decizie la nivel local. Mai pe românește, asta înseamnă să nu dai de fiecare dată afară pe acela care-și permite să pună sub semnul îndoielii direcțiile liderului local.

Eșecul PDL este o invitație pentru liderii de partid să gândească alternative democratice la dumnezeii cu chip cioplit din plan local.


Credit poză aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...