In mijlocului acestui delir politic, Adrian Nastase vorbea despre un guvern de serviciu, cu durata limitata si obiective precise de guvernare. Basescu si Boc par a fi auzit si ne servesc un guvern oarecum similar, semn ca, daca e sa privim ironic, colaborarea intre putere si opozitie e posibila inca in Romania.
Noul Guvern Boc e construit de asa maniera incat sa nu poata depasi motiunea de cenzura a opozitiei. Asa cum spuneam, s-ar putea ca pesedistii sa fie nevoiti sa voteze in favoarea guvernului la motiune (gluma cu parfum de credibilitate), tocmai pentru ca „trebuie sa aiba grija cu ceea ce isi doresc”.
E un guvern al calmarii unui partid. Pedelistii din Ardeal au primit 4 posturi din 6, ca sa le treaca supararea ca, dupa ce au castigat alegerile pentru Basescu, au ajuns sa-si imparta posturile in teritoriu cu maghiarii, fara a beneficia de prea mare influenta la varf.
Scenariul demiterii lui Boc se joaca pe pasi. De unde ne gandeam ca remaniera e un simplu joc de imagine, fara finalitate, s-a ajuns sa se voteze intre remaniere si demiterea Cabinetului. Deci, cadrul in care operam e fixat, iar dizidentii, sub obladuire cotrocenista, tot mai vocali. Gruparile au primit pasaport la scandal si vor trage de singurul bun comun pe care il mai au, guvernarea, pana il vor rupe. Videanu si Berceanu (nu l-am vazut niciodata pe Berceanu atat de negru de suparare si lasat fara cuvinte) s-au refugiat de nevoie in partid, cu gandul de a-l acapara si a face opozitie la guvernul controlat acum imagologic de Elena Udrea (mai putin de Basescu, ca el, nu?, se razboieste cu Boc). BVB pregateste Congresul in amanunt. Rozaliu, Videanu e precum acele mici creaturi care parasesc primele corabia (nu-i prima data).
Ceea ce s-a intamplat UNPR e invitatie la votarea motiunii. Niciun ministru. Oprea, care personal probabil a fost linistit foarte usor, risca sa scape din mana grupul de indivizi care a fost tinut laolalta prin promisiunea functiilor. Daca UNPR tace si de aceasta data, neincercand sa-si maximizeze macar dividendele guvernarii (la cele mai concrete ma refer), atunci avem echivalent in dictionar pentru prostia politica. Priviti, va rog, UNPR ca pe un partid perfect pentru modelari specifice teoriei jocurilor.
Din punct de vedere al imaginii, nu cred ca noul guvern mai are ce sa piarda. Ministrii nou aparuti sunt anonimi de serviciu, parte a unui tablou pestrit. Alti sacrificati, fara staif insa, dovada ca greii asteapta primenirea totala. Sunt oameni care se vor lauda ca le-a scris o data in viata „ministru” pe cartea de vizita si ca au avut parte de excelente „pozitii ghiocel” din partea subordonatilor. Nimic mai mult. Paralela cu Guvernul Croitoru se mentine, cu specificarea ca ce am primit ieri s-ar putea sa ne faca sa regretam tot ce am avut pana acum (ma refer in primul rand la Vladescu si Seitan; poate si Tabara).
Monica Marinescu ma intreba daca Ponta s-ar descurca mai bine decat Boc. Sincer, nu stiu, dar avem ocazia sa aflam, daca motiunea de cenzura trece la 300 voturi+ (o ipoteza de lucru in tabara portocalie).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu