luni, 30 august 2010

Niste alegeri anticipate de tras pe nas

Din tot discursul cu alegerile anticipate, din impunsaturile cu liberalii, un lucru se distinge clar la PSD: fuge de guvernare precum dracul de tamaie.

In primul rand, e de remarcat ca din nou consecventa nu e punctul forte al social-democratilor. Dupa ce intrarea la guvernare se facea doar dupa alegerile din 2012, pozitia s-a modificat considerabil: „vrem alegeri anticipate urgent”, se auzea inaintea motiunii de cenzura din iunie. Astazi, suntem la momentul in care „vrem alegeri anticipate, organizate de un guvern de serviciu”.

Calculul strategic al lui Ponta e corect.

Situatia economica e atat de complicata, ca e greu de imaginat ca PSD isi poate mentine ipotetica sustinere actuala la alegerile din 2012, daca intra in viitorul apropiat la guvernare.

Chestiunea cu „suntem gata de guvernare cu program cu tot dupa 16 octombrie” suna atat de similar cu remanierea la 1 septembrie si pare a cumpara doar timp, permitand guvernului Boc sa fie sigur de inca 2 luni de existenta.

Spectrul guvernarii nu poate decat sa intunece mintile pesedistilor. Numai cand te gandesti cati pretendenti de premier sunt si deja vezi sange pe pereti. Fara nume si cu ipotetice programe e cel mai bine.

Cand cresti in sondaje, e normal sa-ti doresti maximizarea sustinerii, prin speranta mentinerii status quo-ului de pe scena politica.

In acest context, cum raspunzi totusi presiunii publice si mediatice, ca principal partid de opozitie? Cand ai un guvern cu cota de sustinere de 10-11% si cu jurnalisti isterizati la TV e greu sa te comporti rational si cinic.

Asa au aparut alegerile anticipate, praf in ochi pentru refuzul guvernarii. O ipoteza realizabila doar daca e de acord Basescu. Rational, intrebi de unde atata siguranta la PSD in avansarea tezei. Exista vreun acord cu Basescu? A innebunit Presedintele si vrea sa aduca PDL la 15%?

Alegerile anticipate sunt ultimul pas al unui construct in care PSD se incapataneaza sa nu faca primul pas. Vorbeste despre sfarsitul unui drum pe care nu l-a inceput.
Interesant e ca atunci cand se situeaza mai aproape de prezent, pesedistii vorbesc de motiune de cenzura.

Motiune de cenzura nu este decat o cauza de ordin secund. Ea este primordial un efect. Efectul unei majoritati parlamentare, adica ceea ce ar trebui sa construiasca Ponta&Co. pentru a visa cu ceva folos la alegeri anticipate

Modul in care se pune problema guvernarii in PSD e atat de gresit din punct de vedere logic si al faptelor, incat reiese ca ea nu este o optiune serioasa. Altfel, am vedea pragmatism si discutii serioase intre partide, nu sperierea vanatului practicata de liderii opozitiei prin discursuri de vara la inceput de toamna politica. Cand se va intampla oare sa spuna cineva ca o majoritate parlamentara exista nu pentru a da jos guverne, ci pentru a guverna?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...