Ce se intampla cand stanga merge tot mai spre stanga si dreapta tot mai spre dreapta? Se intalnesc.
Pozitia opozitiei fata de relatia cu FMI este, in aceste zile, prilej de teoretizari ideologice involuntare, cu Victor Ponta si Dinu Patriciu la catedra. Abordarea lor ideologica depaseste perspectivele liniara sau de tip cartezian (bidimensional) si o privilegiaza pe cea sferica. Doua puncte ale unui cerc, indepartandu-se de un punct de plecare (identificat in aceasta situatie drept centru), unul spre stanga si celalalt spre dreapta, tind sa se intalneasca.
Sa exploram deci pozitiile celor doi navigatori ideologici, Columb de PNL si Magellan de PSD.
Patriciu, cu aceleasi perspective excentrice asupra economiei precum cele ale lui Irinel Columbeanu legate de vestimentatie, ne spune ca „reprezentantii FMI trebuie trimisi acasa cat mai repede pentru ca nu stiu nimic despre economia romaneasca”. Mogulul sentimental e foarte direct si, dupa el, „acordul cu FMI trebuie oprit pentru ca reprezentantii lui ne spun povesti”. Ajunge, deci, cu politicile neoliberale promovate de institutiile internationale, care limiteaza capacitatea de inovare si actiune a homo economicus!
De cealalta parte, cu viteza unei masini de curse, PSD se deplaseaza de ceva timp spre o abordare ideologica pe care nici Iliescu n-a indraznit sa o propuna vreodata. Talibanismul de stanga, cu marketizarea figurilor marxismului, ne arata ca populismul si demagogia nu sunt doar atribute ale dreptei. Intr-o schita ideologica, social-democratii sesizeaza tensiunile ireductibile dintre capital si munca, gandindu-se cum sa reinstaureze suprematia clasei muncitoare in aceasta relatie de putere. Cum perspectiva este inca una tulbure, personalizarea ajuta iar FMI, unealta a epuratului „consens de la Washington”, trebuie alungat. „Noi personal credem ca, in acest moment si in formula actuala, relatia cu FMI este impotriva FMI si in avantajul de scurta durata al celor care conduc in acest moment. Cat timp te bazezi numai pe imprumut si vreau sa se gandeasca fiecare om care se uita la noi, de ce ne da FMI-ul bani? Sunt vreo fundatie de caritate?”, spune Victor Ponta.
Ciudat sau nu, relatia cu FMI este un exemplu despre cum, involuntar, se poate obtine o pozitie coerenta a intregii opozitii semnificative. Dupa modelul Mircea Geoana – Dan Voiculescu, Crin Antonescu nu-l poate lasa interimar pe Patriciu cand mai dispare de prin peisaj? Nu de alta, dar se pare ca are toate argumentele (intrebati Autoritatea Electorala Permanenta despre finantarea campaniei din 2004 pentru conformitate) pentru a depasi si relativiza orice bariera ideologica.
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergere