La B1TV, Basescu il numea pe Ponta un kamikaze politic (exista oare vreun politician mai creativ cand vine vorba de injurii?). Ii spunea ca nu controleaza partidul si ca trebuie sa le face pe plac lui Nastase, Iliescu sau Dragnea. In fapt, il provoca, sperand ca presedintele PSD sa se infiebante si sa treaca la represalii. Asa s-a ajuns deci la suspendare. E ceea ce urmarea Basescu si ii foloseste in vreun fel acest nou scandal cu clasa politica?
Presedintele a folosit in atacul impotriva lui Ponta nu doar epitete care se vor dovedi memorabile. A folosit fapte care nu au primit un raspuns credibil si care i-ar fi putut zgudui presedintelui PSD pozitia in propriul partid. Asa ca Ponta, la bluful lui Basescu, s-a gandit sa pluseze. A uitat ceea ce spunea dupa Congresul din februarie referitor la necesitatea opozitiei de a depasi ura impotriva lui Basescu si pare ca isi trage energia de lupta din veninul antibasescian secretat de mentorul sau, Adrian Nastase.
Traiectoria politica a lui Traian Basescu ne-a invatat o lectie pentru unii amara: nu incerci impotriva sa atac decisiv, caci riposta s-ar putea dovedi de nereturnat. Sa ne aducem aminte doar de suspendarea din 2007 sau de episodul filmuletului din turul al doilea al prezidentialelor de anul trecut. Pe Basescu il macina hartuirea, lupta de gherila, ceea ce in 2009 l-a adus in turul I la scorul politic al PDL. In acest moment, opozitia condusa de Ponta pregateste, cel putin la nivel declarativ, lovitura de gratie. E foarte posibil sa se trezeasca cu un esec rasunator, ratand un moment politic altfel exceptional pentru PSD si PNL.
Pana la aparitia temei suspendarii, opozitia avea in minte urmatorul calendar politic: motiune de cenzura – guvern de serviciu – alegeri anticipate. Suspendarea presedintelui era un element periferic, ce urma sa fie activat doar in cazul extrem. Acum, dupa anuntul lui Ponta, cronologic vorbind, suspendarea presedintelui este un pas firesc dupa motiune de cenzura. Deci, intre cele doua evenimente se instituie o relatie cauzala. Intr-un mediu politic emotionalizat pana la patologic, succesul motiunii de cenzura devina o arma mortala impotriva presedintelui.
Prin urmare, Basescu este obligat sa ramana cu Guvernul Boc, sa-si foloseasca toata influenta de care e capabil (si stim bine la ce ne referim aici) pentru a asigura supravietuirea politica a actualului Executiv. Altfel, problema e simpla: cade Boc, cade si el. Ca atare, presedintele va fi nevoit sa treaca peste raceala din relatia cu Boc si sa-si calmeze piticii politici pe care ii lauda la „Nasul” (daca va amintiti, cei care cereau remaniere totala acum cateva saptamani). Guvernul de sacrificiu imaginat de Basescu va continua sa traiasca, chiar daca el e idiot economic si nedorit politic.
Sansele motiunii sa treaca erau mari in conditiile in care Basescu era arbitru al jocului. Il omora pe Boc cu mainele opozitiei si trecea lejer la urmatorul premier. Acum, o asemenea desfasurare nu mai este posibila. Pozitiile s-au radicalizat. Interesele lui Basescu si cele ale PDL sunt aceleasi in acest moment si partidul de guvernamant va strange randurile. UDMR si UNPR probabil vor mai primi niste posturi, ca sa nu se mai trezeasca vorbind.
Daca motiunea de cenzura nu trece, suspendarea se banalizeaza. Momentul politic favorabil pentru opozitie dispare. PSD si PNL risca o infrangere politica in doua tururi, la care se adauga nemultumirea populara legata de impotenta.
Esecul actiunii va dinamiza viata interna in PSD, unde va aparea opozitia la actuala conducere. Partidul isi va conserva sustinerea intre 35-40%, in asteptarea momentului 2012. Ceea ce este insa important pentru Ponta este ca va dinamita proiectul unui Antonescu scapat de sub control, singurul care ar fi fost avantajat de valorificarea actualului moment politic extrem de emotional. Nu se stie unde va fi si cata energie va mai avea Crin in 2014.
Suspendarea este in acest moment o variabila. Ea depinde de decizia Curtii Constitutionale si de semnatura lui Basescu daca se ajunge la promulgare. S-ar putea, deci, ca ea sa ramana o simpla declaratie. Totusi, ea a fost inserata in realitatea politica, s-a instalat acolo ca optiune serioasa si va asigura coerenta demersului pedelisto-basist (unitate in fata unei amenintari exterioare majore).
Asa cum se pare, „carlanul naravas” al lui Iliescu a ucis sansa unui nou Guvern. Motiunea de cenzura a fost suspendata.
P.S. Cam cat de credibila putea fi suspendarea lui Basescu, cu Ponta facandu-l pe Geoana presedinte interimar, facator si desfacator de guverne, sursa de posturi pentru tot poporul pesedist?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu