vineri, 28 ianuarie 2011

Solidari de frică. Corupția și PSD-ul

La Realitatea TV în această seară, Ponta și Antonescu în prima lor emisiune împreună după anunțul de la Iași. Comentează tema zilei: arestarea președintelui social-democrat al Consiliului Județean Argeș. Nu e timp pentru declinarea programatică a platformei comune a opoziției, însă o asemenea desfășurare e chiar o izbăvire pentru liderii opoziției.

Aparent, pericolul comun al atacului băsescian prin intermediul justiției funcționează drept catalizator al alianței opoziței. Ponta și Antonescu vorbesc aceeași limbă. Mai mult, Ponta punctează prin duritatea și simplitatea limbajului, menită să demonizeze adversarul. E coerent. Face cam același lucru pe care îl practica Traian Băsescu prin 2004: atunci, PSD nu avea niciodată dreptate.

Evenimentul regretabil și pur emoțional cu Constantin Nicolescu e greu de evaluat din prisma efectului electoral. Situația este foarte volatilă, iar ipotezele de moment se pot invalida foarte ușor. Să așteptăm, deci, sedimentarea?

Nu știu cât de util e acest lucru pentru PSD. S-ar putea ca social-democrații să câștige bătălia Nicolescu, dar să piardă războiul pe termen lung. Marea greșeală ar fi să accepte bătălia pe terenul lui Băsescu, în framingul stabilit de președinte. Corupția rămâne călcâiul lui Ahile al social-democraților, așa cum s-a văzut din declarațiile liderilor din Kiseleff de astă-seară.

Corupția este „unfinished business” pentru PSD. Este tema care a pricinuit PSD pierderi electorale majore începând cu 2004, tocmai din cauza atitudinii ambigue, a pașilor făcuți pe jumătate sau a gesturilor exclusiv de imagine.

Este ceva profund viciat în PSD și, foarte probabil, și în alte partide. Din cauza mediatizării, în PSD este însă foarte vizibil. Președintele PSD nu trebuie să fie obligatoriu locomotivă electorală; greșeala neperformanței individuale se mai poate scuza. Președintele PSD trebuie însă să ofere protecție membrilor de partid, în special celor de la vârf. Partidul e o agenție de protecție, iar liderul său are datoria asigurării intangibilității; aici delictul inacțiunii se poate pedepsi chiar cu excomunicarea. În calea justiției se construiesc tunele, bariere, se aruncă cu Molotov-uri. Pesediștii au plăcerea de a se sfâșia între ei. Îi apropie oarecum perspectiva alegerilor, dar mai ales confruntarea cu justiția. În acest context, întrebarea fundamentală e următoarea: cum poate liderul PSD să vorbească coerent și credibil despre temă, când apele în care navighează sunt atât de tulburi? Când se întâmplă ca Președintele să fie chiar un justițiar prin profesie, inadecvarea este și mai mare.

Studiu de caz, așadar. Victor Ponta respinge lamentările la televizor, părând a da undă verde justiției și strategiei „fiecare se descurcă singur”. Așa e și normal, în „România corectă”. E impulsul uman, poate nu social-democrat. Imediat, Năstase solicită, dramatic și nefiresc pentru persoana lui (pare a se bate pentru Nicolescu mai mult decât pentru el în 2004), acțiune în stradă pentru a nu fi „partid de mămăligă”. Mobilizări și reacții „a la Solomon” se aud din popor. Vicepreședinții Nichita și Niță vorbesc și ei, încolonați în spatele martirului. Compromisul apare sub chipul ședințelor pesediste la DNA, Băsescu și Morar sunt de vină și au sângele Președintelui de CJ pe mâini (parcă am mai auzit pe la niște evenimente din istoria noastră electorală recentă asemenea vorbe, nu?).

Începând cu 2004, PSD se face că luptă cu coruția și corupția se face că moare doar pentru a reapărea mai puternică. Epurarea din Delegația Permanentă din 2004 nu însemna nimic în raport cu proporția fenomenului corupției de stat (să reflectăm puțin la stenograme, zic), înlăturarea lui Năstase a fost zero fără aprobarea percheziției și niet-ul la votul din Parlament din 2008 (atitudine ambiguă și vinovată a conducerii partidului), reacția fermă față de Voicu pălește în fața noii încolonări. Sunt pași incompleți, greșiți sau falși prin care PSD rămâne cu o rană deschisă.

Să nu subestimăm tema corupției într-o perioadă de criză, mai ales când în cercetările sociologice, într-o guvernare a furtului portocaliu, același etern Năstase e imaginea hidrei. Într-o societate în care statul și economia sunt prea mici pentru că se fură sau se ascunde, anticorupția ar trebui să fie tema principală a stângii. Ambiguitățile și erorile trecutului provoacă exact situația contrară. PSD vorbește rușinat și stânjenit de anticorupție. Schimbarea de imagine ar însemna măsuri radicale, persistență și consistență. Frica produce însă solidaritate în PSD, iar liderii, anume aleși slabi, par condamnați la balet și adaptare.

Nicolescu poate fi începutul. Lui i se pot ușor adăuga un Dragnea, Nichita sau Oprișan. Gurilele rele vorbesc că virulența lui Năstase e efect a ceea ce i se pregătește în 2011: vot în Parlament la pachet cu Ridzi pentru ce nu s-a aprobat în 2008, plus condamnare în dosarul „Trofeul Calității”.

Poate omorî mediatic cruciada anticorupție nașterea și botezul noii alianțe? Cu numele de mai sus scuturate de DNA, e foarte probabil. Un copil și așa cu probleme, lăsat fără îngrijire, are o soartă tristă.

Iată, deci, de ce e total neproductivă cantonarea discursului PSD în teme de corupție. Revenirea la discursul cifrelor și tragediilor din economie e mai mult decât recomandată. Cum face însă PSD să-și impună agenda, în contextul avantajului la mutare al lui Băsescu. Iată întrebarea nu de 1000 puncte, ci de 4 ani de guvernare mult visați.

2 comentarii:

  1. Amycommunications28 ianuarie 2011 la 11:12

    Răspunsul mu: iată de ce romînii şi europenii sunt cei mai tîmpiţi la cap. Citiţi aic(cea mai tare fază este aceea cu datul cu căpăţîna de pragul uşii). Mulţumesc.
    Ungaria bănuită că fură copii din Romînia de Filip pe Trombon.ro 27.01.2011
    Aproape adevarat


    Ministerul Roman de Externe a atentionat astazi printr-un comunicat oficial Ambasada Ungariei la Bucuresti ca in cazul in care furturile si disparitile misterioase de copii de la granita cu Ungaria si din judetele Mures, Covasna si Hargita nu inceteaza imediat, autoritatile romane vor fi nevoite sa ia masuri drastice, luand in considerare interzicerea Innei pe toate posturile tv si radio maghiare si chiar inventarea unui banc xenofob si rasist cu totul nou si jignitor.
    “Ii atentionam pe omologii nostri maghiari ca suntem cu ochii pe ei si in cazul in care pana cand iesim din birou si apoi ne intoarcem, copiii lipsa nu apar, o sa iasa cu scandal”, a declarat astazi Teodor Baconschi, cu o privire mai sumbra chiar si decat atunci cand s-a intors de la proctolog – spun apropiatii sai. “Se poate intampla oricui sa rataceasca un copil sau doi, mai ales ca la prima vedere pare ca avem multi. Suntem intelegatori. Dar peste 1.500 de copii in ultimele doua luni. Cineva are niste explicatii de dat. Si daca doar i-ar fura domnule, dar ii expun la tot felul de porcarii: educatie, sistem de sanatate, sapun, jucarii!”.
    Va reamintim ca potrivit unor transmisii codificate interceptate de SRI, de la mijlocul anului trecut si pana in prezent, Ungaria a rapit peste 5.000 de copii romani, amplasandu-i in familii maghiare si crescandu-i in lux si conditii deosebite, ca si cum ar fi unguri. Pana la acasta ora nu se stie exact de ce Ungaria face acest lucru cert este ca majoritatea copiilor care reusesc sa evadeze si sa se intoarca sunt deprimati si irascibili de conditiile pe care le au in tara dorind sa se intoarca inapoi la familiile lor adoptive.
    Acesta este si cazul lui Ionel Alexandru, in prezent Ferenc Domonkos, care locuieste in momentul de fata la Budapesta. “M-am intors in tara la familia mea adevarata dar nu am rezistat prea mult. Ma dadeam tot timpul cu capul de usa in directia Budapestei asa ca mi-au dat drumul si am revenit aici. Nu stiu cum pot trai unii oameni in familii romanesti. Ungurii sunt cei mai tari! Imi dau chiar si de mancare!”
    Autoritatile sfatuiesc locuitorii cu copii din zonele expuse sa-si inchida cu atentie usile si ferestrele noaptea pentru a nu avea surprize. Potrivit ultimelor informatii, escadroanele unguresti care rapesc copii au fost vazute coborand chiar si pana la Zimnicea, deghizate in vanzatori ambulanti de kyurtos kolaci.

    RăspundețiȘtergere
  2. De exemplu> Nu cred în titlul articolului din Capital, prin care e anunţat Egiptul ca fiind 'prima ţară care interzice internetul', după cum nu cred nici în coana Olguţa Vasilescu, care îşi întemeiază şi susţine convingerile şi acţiunile parlamentare, pe baza impresiilor unor copii(!!) Adică ne pune să jucăm exact după cum le cîntă păsăricile şi cocoşeii unor analfabeţi violet şi a unor cetăţeni de alte etnii. Punct. Dar parcă de la Divertis am aflat şi cum că alţi membri P.S.D. interzic postări pe internet..nu că ar fi frumos şi interesant să cauţi ceva profesionist şi, în loc de asta, să dai peste travestite şi travestiţi care te fac în fel şi chip, însă oricum..freedom of the press and the communications is important to be reached, indeed.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...