sâmbătă, 10 noiembrie 2007

"Miracolul" comunicarii politice

Cu toate ca ideea comunicarii politice specializate, desfasurate de firme importante, este astazi acreditata ca element de baza a modului de a te raporta profesionist la politica, realitatile curente ale campaniei pentru Parlamentul European tradeaza un amatorism care nu e strain perioadelor cand se aruncau din avion, pe la mijlocul anilor '90, fluturasi ale "partidului-stat" din acel moment.
Citind pliantul urmator (voi transcrie partea sa cea mai importanta), ma intreb care e profesionismul adus de catre "noua comunicare politica". E vreo diferenta intre acest mod de a comunica si cel folosit de-a lungul campaniilor electorale prin care a trecut Romania din '90 pana astazi? Cum poti sa faci, din postura de consultant, "miracolele" pe care le asteapta oamenii politici de la tine, utilizand aceleasi stereotipuri de a te adresa electoratului, punandu-l in situatia interogatoriul KGB-ist in care nu are, practic, decat o singura varianta de raspuns?
Asa cum arata textul urmator, in virtutea preluarii responsabilitatii politice, firmele de marketing politic arata ca demersul lor de comunicare nu e numai contrar interesului alegatorilor, dar si superficial si lipsit de creativitate.
"Liberalii te reprezinta in Europa
10 motive pentru a sustine PNL
  1. PNL a finalizat cu succes procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana.
  2. PNL este partenerul politic cel mai respectat de oficialii europeni si face ca Romania sa fie respectata de partenerii europeni.
  3. PNL are oamenii cei mai cunoscuti la nivelul cancelariilor europene si poate sa influenteze deciziile in favoarea cetatenilor Romaniei.
  4. PNL a demonstrat ca are capacitatea de a absorbi fondurile europene si de a le utiliza pentru proiecte folositoare comunitatii.
  5. PNL este membru al familiei liberale europene de 14 ani, fiind recunoscut ca un partener de incredere.
  6. PNL are capacitatea de a atrage investitii private din Europa pentru a crea locuri de munca si de a creste veniturile romanilor.
  7. PNL a fost de peste 130 de ani partidul care a condus Romania spre Europa, spre modernizare, dezvoltare si civilizatie.
  8. PNL are cea mai buna reprezentare la nivelul institutiilor europene (Comisar European, reprezentant in Consiliul European, reprezentant in Curtea Auditorilor etc.) fiind capabil sa influenteze deciziile pentru a sprijini Romania.
  9. PNL este singurul partid care a finalizat propria reforma morala, eliminand din randurile sale pe toti cei care au facut parte din aparatul de represiune al regimului comunist.
  10. Toti candidatii PNL la Parlamentul European respecta exigentele impuse de Coalitia pentru un Parlament Curat."
Jignind de multe ori inteligenta, logica si realitatea, aceste afirmatii ar trebui explicitate una cate una.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...