Dupa doua saptamani de campanie electorala, concluzia e simpla: turul I s-a incheiat. In ciuda unor ratacite sondaje Gallup, finala din 6 decembrie se va disputa intre Basescu si Geoana. Actional si discursiv, toti cei 4 candidati importanti accepta acest lucru, cautand o pozitionare cat mai favorabila pentru turul al II-lea.
Traian Basescu a dat startul recuperarii electoratului liberal pierdut. Vrea guvern de dreapta, PD-L-PNL, cu premier democrat liberal. La Buzau, unde si-a amintit de primul miting al defunctei Aliante D.A., mai lipsea doar sa mai verse proverbiala lacrima. Refuzul ferm al lui Antonescu nu l-a deranjat, ci l-a pus parca in situatia unui parinte care-si priveste blajin copilul care greseste, dar despre care are convingerea ca se va indrepta. Glasul presedintelui a fost preluat imediat de premierul desemnat Negoita, care-si dorea si el reluarea mariajului pentru un tur doi linistit pentru Basescu.
Mircea Geoana a facut pentru prima data apel la partidele neparlamentare, la Becali si Vadim, semn ca cei doi corifei ai inadecvarii politice au o zestre electorala deloc neglijabila. Majoritatea careia liderul social-democrat i-a devenit purtator de cuvant puncteaza imagologic prin declaratia comuna din Parlament privind bugetul, precum si prin atitudinea constanta fata de Croitoru si Negoita. Desi nu s-a mai intamplat o intalnire a Coalitiei 65% cu premierul, legaturile sunt inca stranse. Declaratia lui Antonescu, de la emisiunea 100% a lui Turcescu de sambata, privind sustinerea lui Geoana in eventualitatea unui tur doi impotriva lui Basescu e primul pas catre devoalarea unui scenariu pe care multi il intuiesc. E primul semn explicit al resemnarii antonesciene, dincolo de discursul sau electoral.
Antonescu pare a fi interesat doar de modul in care isi va negocia viitorul dupa 22 noiembrie. In ultima saptamana, a fost vioara intai in speculatii electorale. Si-a dat cu parerea despre Basescu si Geoana la RealitateaFM, optand definitiv pentru reprezentantul stangii in emisiunea aceluiasi Turcescu de la Realitatea TV. Prin declaratia referitoare la Vadim si la Becali, a parut ca e in cautarea voturilor unor tribuni prea putini preocupati sa vorbeasca cu propriul lor public. Antonescu lupta pentru cat mai mult in turul I, desi stie ca locul III e maximul pentru el. Acum exista insa si o miza interna: liderul liberal nu mai e atat de dispus sa renunte la presedintia partidului chiar daca nu prinde finala si ia in calcul optiunea de a-si prezenta prada dupa razboi, dupa 6 decembrie, ca pe un argument al continuitatii. Dintr-o alta privinta, prin declaratiile lui Antonescu si ale lui Orban, PNL transforma obsesia anti-Basescu in frustrare contraproductiva electoral. Antonescu apare drept un locotenent boem si bun de aratat din cand in cand al celui care va ajunge in turul al doilea.
Oprescu interpreteaza si el partitura lui Antonescu, doar ca o canta la masa mogulului electoral Basescu. Declaratiile precum cea conform careia 88% din electoratul sau navigheaza catre presedinte in turul al II-lea arata a invitatie la un dialog care sa nu dea impresia capitularii. Semn ca traseul ii e clar, doctorul il ataca pe Geoana, incearcand sa sporeasca diferenta dintre presedintele PSD si Basescu din primul tur. Toata acoperirea mediatica de care beneficiaza, generoasa de altfel, va fi orientata catre atacul la baioneta impotriva celui care i-a frant visul in 2006.
In acest tablou al certitudinilor, un singur lucru nu e transat: diferenta intre primii doi in primul tur. Urmatoarele doua saptamani vor urmari sa limiteze incertidinea. Pastrandu-se totusi aparenta competitiei, dezbaterile publice (daca vor avea loc) vor fi lupta a doua echipe (Basescu – Oprescu vs. Geoana - Antonescu), in care restul candidatilor vor fi asemenea unor copii care dau mingea mai repede sau mai lent catre jucatori, in functia de preferinta pe care au. Media va alerga linistita pe culoarul ei, cautand sa fie catalizatorul unei polarizari cat mai pronuntate pentru ultima batalie din 6 decembrie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu