- Electoratul lui Traian Basescu este electoratul PD-L. Efortul de containment al PSD si PNL, de care vorbeam la un moment dat, a reusit. Abia foarte tarziu, in campania electorala, Basescu a inceput sa contracareze strategia coalitiei „anti”. Dovada e prestatia presedintelui la cele doua dezbateri, cand a incasat, a inghitit in gol si a ripostat firav. Ideea liderului conflictual trebuia anihilata.
- Geoana a ratat momentul de a decola spre Cotroceni. Discursul lui din aceasta seara a fost unul extrem de neinspirat si prost jucat, contrastand cu prestatia liniara de vineri de la dezbatere. Este poate dezamagirea unui rezultat pe care il spera mult mai apropiat; se gandea poate chiar la o supriza. In final, probabil, diferenta va fi undeva la patru puncte procentuale in favoarea lui Basescu. „Analistul” Basescu de ieri, care vedea o diferenta de aproximativ 10 procente, pare un tonomat de acelasi calibru cu cele de la Sinteza Zilei.
- Referendumul e o gura de oxigen nesperata pentru Basescu. Mai mult insa, rezultatul dovedeste esecul PSD de a avea un raspuns coerent asupra temei. Daca oamenii din teritoriu primeau sarcina de a nu vota, atunci referendumul nu trecea. Un mic efort si cei 50,16 nu ar fi existat.
- Crin Antonescu a reusit ceva ce putin credeau realizabil: desteptarea tinerilor. Am stat trei ore si jumatate la coada, la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, si am putut observa cum 70% din cei de acolo il sustineau pe Crin. Era o atitudine pe care nu am mai vazut-o din 2004.
- Sorin Oprescu a demonstrat ca uneori trebuie sa iti vezi lungul nasului. La cati bani a bagat in aceasta campanie, nu stiu pe unde va scoate camasa. Bugetul Capitalei in urmatorii trei ani va fi marcat de aceasta lupta electorala – o piatra de moara pentru viitoarea realegere. A mai pierit si mitul Cozmanca, a carui retragere din stafful de campanie al Doctorului cu doua zile inainte de sfarsitul campaniei a trecut neobservata si nemediatizata.
- Vadim isi joaca in continuare rolul de bufon (nu putea sa isi lase electoratul nedistrat), dar a lasat clar sa se inteleaga ca e dispus sa negocieze cu oricine. Chiar cu Basescu, cel pe care l-a injurat cu spor in toata campania.
- Gigi Becali si-a incheiat partitura dictata de Hrebenciuc, a trecut neobservat in campanie (spune ca a cheltuit doar 8.000 euro) si doreste sa se inhame – el spune ca foarte hotarat – la finalizarea demolarii politice a lui Basescu.
- Efortul UDMR de reinnoire, prin Hunor Kelemen, nu a prea prins la electoratul maghiar, care a stat acasa. Nu conteaza totusi, maghiarii spun transparent ca de maine incep negocierile. Vor la guvernare, o spun deschis si e loc de discutii cu toata lumea.
- A fost o zi a inflatiei de exit-poll-uri. Interesanta a fost manipularea liberala, care a dat pe piata, prin sms si in online, scoruri „aranjate” ale sondajelor. O manipulare pentru ca Antonescu sa poata prelua cu succes discursul anti-moguli si fraudare de la Basescu si Vadim.
Concluzia: o zi la fel de amestecata ca si cele pe care le-am trait la ultimele doua randuri de alegeri. Poate imi sunt mai clare gandurile la rece.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu