joi, 20 martie 2008

Magii si spirale

Ca e vorba de ziaristi-tonomat sau de practicanti MISA, caile politicii sunt influentate decisiv si in mod impredictibil din exterior. Intotdeauna intr-un mod deranjant si nefolositor. Oamenii politici desi isi pun toata “increderea, puterea de munca....asa sa imi ajute Dumnezeu!” in slujba binelui public, tot nu reusesc sa invinga demonul “rau” al civililor si energiile fecunde ale spiritului uman nepervertit (chiar pus in valoare) de biologic. Greselile cu adevarat mari, de strategie si de pozitionare, nu sunt niciodata ale lor.


Diferenta intre Nastase si Basescu e ca unul da din casa controlat iar celalalt uita deseori de sine, trezindu-se vorbind ca babele in timpul liturghiei. Amandoi insa au o problema cu asumarea responsabilitatii: fie ca e vorba de falsa modestie sau, pur si simplu, de negarea oricarei vine, responsabilitatea e disipata pentru vesnicii gemeni ai adversitatii intr-un sistem de tip rezultat final. Cand alegeau intre doi “fosti” comunisti, cum sesiza Basescu smechereste in 2004, romanii nu alegeau in fapt nimic. Alegeau scuze, nu promisiuni, spovedanii, nu proiecte. In fapt, isi cautau propriile scuze.


In 2009, vor fi in stare romanii sa iasa din spirala capului plecat in jos si a zambetului pervers aruncat peste umar? Va exista capacitatea de a distinge intre modele si nu intre persoane?


Banuiesc ca nu, magia e inca puternica. Sa eliminam functia “tare” de Presedinte ar putea fi atunci al treilea proiect major al Romaniei dupa NATO si UE.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...