vineri, 13 aprilie 2012

Antireformista UDMR și partidul clasei de mijloc



După 1996, UDMR a dat europenitate guvernării de la București. România a ajuns exemplu european în rezolvarea subiectului minorităților naționale. Prezența UDMR în Guvern ne-a ajutat să ne îndeplinim obiectivele de țară legate de NATO și UE.

Ce a ajuns UDMR astăzi? Și ce spune situația UDMR despre starea sistemului nostru politic?

Dacă UDMR e considerat arbitrul guvernării, atunci el e turnesolul sistemului nostru politic. Dacă vrem analizele la zi ale corpului nostru politic, ne uităm în cardiograma maghiarilor.

Ce aduce deci UDMR astăzi la guvernare? După cum ni se povestește, răspunsul e simplu – îngroparea oricărei dezbateri pe temele fundamentale și performanță guvernamentală mediocră, dacă nu foarte scăzută:

• UDMR a îngropat discuția despre reorganizarea administrativă.

• UDMR tot amână discuția despre legea sănătății.

• UDMR nu are curajul opțiunii în cazul exploatării resurselor naturale – Chevron, Roșia Montană ș.a. Apropo, ministerul competentului Borbely e ultimul la absorbție de fonduri europene.

• UDMR se zbate în mrejele corupției - Borbely, cu a sa casă renovată, e Năstase-le UDMR, Nagy e trădătorul oficial de neam și țară, conform rechizitoriului DNA.

• UDMR ne aduce înapoi votul pe liste.

Las la o parte cazul UMF Târgu Mureș, unde problema ține doar de lipsa de mănuși cu care și-au urmărit scopul maghiarii.

UDMR a ajuns deci exponentul anti-reformismului în România. Asta e cel puțin imaginea. În spatele acestei imagini de 6-7% se pitesc mamuții politici PDL și USL, atât de reformiști în declarații și atât de bucurioși că există măcar câteva prostii care nu li se pot pune lor în spate. UDMR a devenit cea mai bună scuză pentru incapacitatea de dialog și reformă a marilor partide.

Cât mai așteptăm deci de la UDMR să joace rolul de reformator din trecut, deși ne e clar că nu mai poate?

Până în 2000, un clivaj fundamental în politica românească era între reformiști și conservatori. Astăzi, reformiștii au dispărut sau s-au împrăștiat. Ce partid vine cu cele 6-7% din voturi capabile să orienteze guvernarea către ce vrea clasa de mijloc, catalogată rapid ca iluzie sociologică de către Dâncu? Unde e acel partid al clasei de mijloc? Aceasta-i întrebarea parlamentarelor din acest an și nu ce procentaje iau USL, PDL sau PPDD.

Credit poza aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...