vineri, 22 ianuarie 2010

Paradoxuri actuale in Partidul Social Democrat

Nu sunt chiar paradoxurile lui Zenon, dar evolutiile in PSD merita toata atentia. Coerenta miscarilor este, ca de atatea ori, punctul slab al social-democratilor:

- Mitrea a ajuns ideologul PSD. Cel caruia i se spune „Manivela” a preluat din spatiul public probleme certe ale stangii romanesti si, cu aplomb, le expune mecanic. Spera ca taria exprimata discursiv a convingerilor sa deturneze atentia de la inadecvarea evidenta cu profilul personajului. In acelasi timp, Iliescu il condamna pe Dancu exact pentru atributele pe care nu le-a avut si nu si le-a asumat niciodata, cele de organizare. Asadar, Mitrea, organizatorul prin excelenta, a devenit avangarda dezbaterii ideologice, iar Dancu e examinat pe partea de disciplina a soldatilor rosii din teritoriu. E poate un simptom de ce nici una, nici alta nu functioneaza in avantajul social-democratilor.

- Schimbarea, suflul proaspat in PSD, dupa ani de victorii tactice si infrangeri strategice, e reprezentata de Iliescu, Nastase si, in esalonul II, de Mitrea. Nu mai conteaza ca cei doi au condus, pe rand, timp de 15 ani partidul. Doar prezentul ii impiedica pe cei doi corifei ai stangii sa impuna o logica anistorica, ca doar trecutul e, in viziunea lor, una cu viitorul.

- Mitrea il ataca pe Geoana si, ramas singur, nu poate da inapoi de la candidatura. Nu-l plaseaza pe Nastase in propria-i echipa si spera ca bagajul uman cu care sa vina la negocieri sa fie cat mai consistent. Pare ca Nastase va sfarsi impreuna cu Mitrea. Intr-o logica pe care cu greu si Hegel ar intelege-o, principalul dusman al lui Basescu din PSD va fi in aceeasi barca, la varf, cu cel mai bun negociator cu PD-L din PSD, cel care, absolut intamplator, isi propune, in conditia in care va ajunge presedinte al PSD, sa „reformeze statul”.

- Nastase denunta intalnirile prin hoteluri si carciumi ale lui Geoana si a celor care il sustin. In timp ce face declaratiile, fostul premier se afla pe holul unui hotel din Bucuresti, dupa o dezbatere a ISD. Desi amintirile noptii din 2006 il chinuiesc pe Nastase, ratiunea l-ar putea salva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...