sâmbătă, 17 octombrie 2009

Intre a-l confisca pe Johannis si a fi liderul majoritatii 65%

Saptamana aceasta a adus in politica mare un nou nume: Klaus Johannis. Numele sau a reusit sa polarizeze, i-a stat contrapondere nu lui Lucian Croitoru, ci lui Traian Basescu; bonus, au iesit sondaje de opinie ad-hoc care sa testeze acceptabilitatea propunerii de prim-ministru. Dupa ianuarie 2010, probabil Johannis va deveni o prezenta constanta pe lista prezidentiabililor despre care poporul isi va da cu parerea.

Crin Antonescu si-a savurat victoria. A fost cel care a initiat singura motiune de cenzura ce a dus la doborarea unui Guvern in 20 ani de democratie. A spus de fiecare data ca propunerea Johannis este a PNL. Dupa desemnarea lui Croitoru, a plusat si l-a asumat pe primarul Sibiului intr-o formula presedinte-premier. A iesit stire dupa stire.

Dupa sarja lui Basescu cu desemnarea lui Croitoru, cu dizolvarea Parlamentului si organizarea referendumului, Johannis parca a ramas al nimanui si al tuturor. Ca la conferinta de presa solitara de dupa intalnirea cu liderii celor 5 formatiuni care il sustineau miercuri. S-au auzit voci izolate din PSD, PC, PNL, UDMR (confuz si interpretabil, ca de obicei) si Minoritati, dar Coalitia celor 65% nu a mai vorbit. Gandul unor majoritati volatile, aratandu-se mereu cu degetul maghiarii, a pus stapanire pe comentatorii spatiului politic. Intr-o perfecta orchestrare bazata pe o Constitutie clara, dar in legatura cu care tocmai juristii se feresc sa se pronunte ferm (uitati-va la pudibonderia lui Eckstein Kovacs de ieri, care parca prevedea nostradamusian viitorul si nu citea un text legislativ), s-a desprins ideea ca oricum nu conteaza majoritatea, atata timp cat se va intampla scenariul devoalat de Videanu: la a doua incercare, de teama anticipatelor, guvernul v-a trece cu 99%.

Multi l-au privit in aceasta saptamana pe Crin Antonescu ca pe liderul Coalitiei anti-Basescu. S-a vorbit de o relansare a drumului sau catre Cotroceni. In mod normal, altii s-au intrebat cum de s-a raliat Geoana la demers. In cazul motiunii de cenzura, poate e mai usor de explicat: PSD trebuia sa arate ca e in opozitie, ca e un partid serios si consecvent; discursul lui Geoana din Parlament, dupa unii analisti, a fost peste Antonescu si macar la acelasi nivel cu Tariceanu, justificand onest optiunea opozitiei. Cum s-a ajuns insa la acceptarea nominalizarii lui Johannis, cand PSD avea atatea alte optiuni (Tanasescu, Georgescu)?

Logica dupa care a actionat PSD a fost cea a turului doi, care sa-i dea posibilitatea celui care ajunge acolo sa aiba deja bazele unei coalitii care sa-l sustina. Avand in vedere sondajele CSOP, CCSB si INSOMAR din aceasta saptamana, numele celui care ajunge in turul 2 este destul de clar: Geoana. Este activat astfel electoratul liberal, caruia i se construieste o miza pentru a se prezenta la vot. Se incearca in acest fel si compensarea alienarii unei parti a electoratului de stanga pe care o produce Sorin Oprescu, tot mai vehement impotriva PSD si parte a unei echipe ce imagineaza un nou partid de stanga.

La intrebarea daca nu aceasta saptamana s-ar putea sa-l propulseze decisiv pe Antonescu, raspunsul tine de matematica parlamentara. Dupa efuziunea liberala, ceea ce le ramane de facut pesedistilor este afirmarea superioritatii lor partinice (numar de parlamentari si de alesi locali, care le da posibilitati crescute de negociere), dupa principiul ca atunci cand cineva mare se aliaza cu cineva mic, vocea celui mai mic ajunge sa nu se mai auda. Daca in campania care urmeaza alianta este tinuta in viata, pe agenda publica, atunci PSD isi poate vedea linistit de campanie, pentru a-si fructifica potentialul de organizare. Ca un element important, trebuie spus ca numirea lui Johannis i-ar fi daunat in primul rand lui Geoana si nu lui Basescu, legitimandu-l pe Antonescu si generandu-i pobleme in propriu partid (cine isi inchipuie ca Johannis putea fi dat chiar asa usor jos, sa se uite la cazul Tariceanu).

Geoana a anuntat astazi ca l-a sunat pe Johannis pentru a avea duminica o intalnire a coalitiei celor 65%, incercand astfel sa preia initiativa si sa dea semnul ca ceea ce a fost perfectat miercuri inca functioneaza. Probabil ca Antonescu va iesi personal din aceasta logica, asa cum a mai incercat, prin declaratii de la sediul PNL. In acest timp insa, Geoana va vorbi in numele unei majoritati (nu doar a PSD), afirmandu-si imaginea anticonflictuala si de unificator pe care vrea sa o arate in campanie. Chiar daca va fi reprezentat prin Orban, PNL va fi acolo.

Asadar, Johannis a plecat de la a fi al PNL si al lui Antonescu. In saptamanile care urmeaza, va fi disputat intre coalitia celor 65% reprezentata de Geoana si Antonescu. In binomul confiscarea lui Johannis – liderul celor 65%, rezolvarea ecuatiei turului doi poate veni tocmai de la al doilea termen, la picioarele caruia se va aseza, suplimentar, un candidat la Palatul Victoria, unul dintre atatia, insa. Ramane de vazut!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...