Iosif Boda, in emisiunea „Agenda Politica” de la TVR, vorbeste despre un pericol real ca, dupa Congresul PSD, un numar important de parlamentari social-democrati sa paraseasca partidul. Urmarea ar fi scaderea dramatica a fortei partidului de a face opozitie parlamentara.
Consider ca e o falsa problema. Oricum, in Romania, asa cum arata configuratia Parlamentului, sansele opozitiei constructive sunt nule. A se vedea ce s-a intamplat la dezbaterea bugetului, in care, ca efect al unei greseli strategice, atentia opiniei publice s-a indreptat catre oportunismul si populismul celor de la PSD si PNL si nu catre un buget croit dupa tiparul lui Boc, la foc automat.
Opozitia devine eficienta in masura in care se imunizeaza la atacuri, atacand coerent si pertinent puterea. Fortele centrifuge pot fi atractive pentru mass-media si pentru principiul democratiei in partid, dar nu pentru succesul actiunii de contestare.
Istoria ne da dreptate: in 2004, dupa prapadul partidului-stat, PD avea 27 deputati si 7 senatori, iar PNL avea 27 deputati si 13 senatori. Uitandu-ne la reprezentarea parlamentara, PSD are de unde pierde. Daca o face eficient, comunicand pe o singura voce, usor-usor va capitaliza electoral si va avea mult mai multe sanse sa conteste cu succes in 2012 pozitia PD-L de prim partid al tarii. Mentinerea status-qvo-ului e pentru PSD precum sinuciderea cu lame de ras uzate: lenta, dar cu efect.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu