sâmbătă, 9 mai 2009

Romania fara Europa si Europa fara Romania

Dupa aproape doua zile de campanie pentru alegerile europarlamentare, concluzia e simpla: Romania a uitat de Europa si Europa a uitat de Romania. Cauzele sunt mai adanci decat apar la prima vedere.

La Bruxelles se incearca tot mai tare punerea la punct a Romaniei. Intr-o Europa in deriva institutionala, care-si priveste cu neincredere proiectul, tensiunile izbucnesc si vinovati, mai mult sau mai putin fara vina, apar la orizont. Insusi zvonul conditionarii imprumutului la CE pentru Romania de functionarea justitiei, aberant din punct de vedere institutional, este semnal al disperarii si al repulsiei comunitare. Germania, pilon al Uniunii, s-a saturat probabil de baletul democratic de la Bruxelles si arata cu degetul spre statul de drept din Romania. Mai putini bani, influenta oricum zero – iata imaginea noastra care se vede dinspre Bruxelles.

La Bucuresti, Romania a uitat de Europa. In mintea romanilor, Europa e o naluca: inseamna bani europeni care nu ajung insa in comunitati, inseamna institutii despre care se stiu ca sunt populate cu armate de functionari, exista Parlament care nu e chiar Parlament si exista parlamentari care par trimisi la Bruxelles in vacanta. Daca Europa a fost speranta romanilor in anii grei ai tranzitiei, acel „ce” spre care tindeam, astazi Europa e o realitate pe care nu o intelegem si, mai mult, pare a nu ne intelege. Clauza de salvgardare, libera circulatie, restrictiile pe piata muncii sunt reactii dureroase ale Uniunii la Romania.

Interesul romanilor pentru alegerile europene nu e asadar doar consecinta fireasca a interesului pentru politica. Subsidiaritatea functioneaza in Romania, fara a exista totusi cordonul ombilical cu spatiul comunitar. Europa e departe. Simtind atmosfera, politicienii romani si-au zis sa fie pragmatici si sa-si regleze disputele interne, prin intermediul Europei. In preaplinul de sondaje de opinie, niste alegeri reale sunt totusi un indicator obiectiv.

Mit sau nu, alegerile europene sunt turul zero al alegerilor prezidentiale. Pusa totusi la indoiala, cauzalitatea e acceptata la nivel partinic. Deci functioneaza. Ca atare, turul zero al alegerilor prezidentiale se face cu prezidentiabilii. PSD la Bucuresti il slaveste pe Mircea Geoana, Basescu si-a asumat statutul de „Badea Cartan” pana in decembrie sau ianuarie, iar PNL alege sa dea mesajul explicit prin lansarea oficiala a lui Crin Antonescu. Ziua Europei e doar o alta zi a romanilor in Europa geografica.

Locomotivele nu pot fi condamnate in spatiul atat de personalizat al politicii romanesti. Ele pot aduce mai multi oameni la vot. Problema apare atunci cand votul e rezultatul unor procese evaluative desprinse dintr-o alta realitate. Oamenii vor vota instinctual, neinformat, in urma propagandei. Ceea ce se intampla oricum la alegerile parlamentare si poate in mai mica masura la cele locale. Clasa politica, profesionalismul campaniilor si al oamenilor din partide sunt motivele cel mai des invocate. Probabil situatia se va schimba, Romania va fi in Europa si Europa va fi in Romania, atunci cand cineva va avea curajul de a interoga si Europa, de a-i cere sa fie si o constructie a cetatenilor, nu doar una a institutiilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...