O calitate fundamentala a oamenilor politici e sa fie intotdeauna de partea majoritatii. Aparent, o afirmatie banala, dar foarte greu de pus in practica, asa cum arata politica romaneasca.
Prin afirmatia de astazi legata de salariile profesorilor, Basescu demonstreaza o revigorare surprinzatoare. Animalul politic pare a-si fi revenit.
Conteaza ca un politician sa fie in stare sa isi recunoasca greselile. E un gest de mare responsabilitate. Chiar si cand se pot invoca ca justificari schimbari dramatice ale arhitecturii bugetare, e fundamental ca oamenii politici sa aiba decenta de a-si asuma proiecte politice esuate. Ca prim om in stat, Basescu se comporta astazi, printre putinele dati, responsabil.
Cel mai important aspect insa al declaratiei de azi e pozitionarea lui Basescu pe axa profesori-parinti, in problema maririi salariilor si a grevei de maine. Basescu ia partea parintilor, invoca abil interesul si drepturile elevilor. Isi cauta un aliat (posibil sa il si gaseasca) intr-o chestiune politica aparent fara scapare. Pentru copii stresati si pentru parintii isterizati, in momente decisive pentru viitorul primei categorii, presedintele arata cu degetul vinovatii cei mai la indemana – profesorii. Un calcul politic rece, in relatia profesori – copii/parinti, arata cine primeaza in matematica electorala.
Ca si in cazul eutanasierii cainilor vagabonzi, din vremea cand era primar al Capitalei, Basescu joaca cu majoritatea si bine face. Ceilalti politicieni, din pacate, bajbaie sau tac vorbind.
Si totusi, nu este oare o asumare fortata a responsabilitatii? Pana la urma, responsabilitatea este un concept destul de ambiguu reprezentat in mentalul romanesc si extrem de rar identificat ca descriptor de comportament (darmite de comportament politic). In al doilea rand, nu stiu de ce, insa alierea sa in favoarea cauzei parintilor, in situatia de fata, imi pare atat de perfida.
RăspundețiȘtergereAsumarea responsabilitatii e in cheia basesciana clasica - doar la nivel verbal. Istoria lui Basescu, de la demisia din Parlament pana la cainarea poporului in decembrie 2004, e prin excelenta orala. Totusi, in urma declaratiei de astazi, Basescu nu mai apare drept calaret singuratic, ci isi ia clasa politica spre pavaza si generalizare. Se simte ezitarea.
RăspundețiȘtergereNu stiu daca politicianului Basescu i se poate aplica termenul de „perfid”. E vesnica relatie dintre politic si moral. Oricum ar fi, Basescu are intuitie politica si, chiar daca nu cred in cercetarea respectiva, caracterizarea sa in sondajul BCS drept animal salbatic (politic, as completa) mi se pare adecavata.