De cand a iesit „firul” europarlamentarilor, eruditii comentatori au toti acelasi of: de ce nu se discuta in societate despre temele europene? O mostra aici. Mai nou, odata cu lansarea mai mult sau mai putin oficiala a celor trei corifei – Basescu, Geoana si Antonescu, ingrijorararea si indignarea se exprima in termenii comparatiei: de ce sa se vorbeasca inca pe acum de prezidentiale si nu despre europarlamentare?
Gasesc aceasta atitudine plina de ipocrizie si resort al unui mesianism elitist, neimpartasit si neasumat explicit. Rationamentul analistilor de tot felul sufera de doua mari erori:
-Una de documentare, atunci cand se spune ca in Europa civilizata se discuta teme europene iar la noi problemele interne sufoca avantul comunitar. Nimic mai fals. Aici trebuie sa facem diferenta intre a incerca sa dezbati teme europene si a reusi cu adevarat sa le discuti. Citeam ieri in „Le Monde” declaratia unui candidat socialist care se exprima destul de plastic, punand in evidenta ca oricat s-ar stradui el sa vorbeasca despre directiva europeana privind serviciile publice, cetatenii il intreaba despre lipsa de unitate din partidul sau. Intre Romania si Europa, ramane asadar sa comparam intentia de a dezbate teme europene, ceea ce se transpune in complicate procese mentale citite in cheie morala.
-In orice campanie electorala, se dezbat temele aflate pe agenda cetatenilor si/sau pe agenda media. Temele europene devin chestiuni esentiale pentru alegerile europarlamentare atunci cand ele sunt resimtite ca importante de catre cetateni. Nu sunt importante in sine, a priori.
N-am sa dezbat care sunt motivele pentru care temele europene sunt atat de departe de cetateanul roman. Ar trebui sa ma refer la un complicat proces decizional in UE, care nu reuseste sa-si dea o data pentru totdeauna principiul ordonator. Sau ar trebui sa ma refer la tema banilor europeni, acolo unde toata lumea spune intr-un glas „da” si clivajul politic moare din fasa.
Ceea ce spun insa este ca e nevoie de mai multa dezbatere critica chiar asupra principiilor dezbaterii europene. Fara falsi profeti si intelectuali privind metafizic in destinul poporului! Altfel o sa sfarsim, ca acum, in lamentatii savante, in generalizari pripite si in adevaruri-sentinta. Daca doar ne dam, neinformat, cu parerea despre Europa sau daca punem romanii sa discute despre energie verde si egalitate de sanse cand ei vor drumuri si locuri de munca, atunci iar o sa ne miram ca avem candidati europarlamentari care vorbesc despre arestarile din fotbal.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu