marți, 19 august 2008

Modelul Banel in presa

Românii au apreciat de fiecare dată determinarea exemplară de care sunt capabile alte popoare. I-am apreciat de fiecare dată pe nemți, poate pe turci, „încurajați” de multe ori de performanțele sportivilor noștri, și ne-am dorit să fim ca ei.

Din acest punct de vedere, Bănel Nicoliță părea cadoul nemților, trimis poate pe filieră turcă, către români. Ceva special, sclipitor, rătăcit printre haine și mașini second-hand.

Cu timpul, strălucirea lui Bănel s-a mai estompat. Din determinarea germană a mai rămas doar puterea exemplară de efort, fără pic de finalitate însă și fără stil. Munca sisifică a fost însă benefică pentru eroul din Făurei, care și-a clădit din 12 km alergați pe meci un nume și o carieră.

Totuși, Modelul Bănel a ajuns la urechile multora. Perseverența a devenit un mijloc validat empiric de parvenire socială. Un aspirant cu o situație interesantă e Cristian Pătrășconiu.

Impulsionat de evoluția lui Sever Voinescu sau a lui Traian Ungureanu, răsplătiți cu nominalizări în cadrul partidului pentru care activează cu jumătate de normă ca analiști independenți și cu jumătate de normă drept candidați, Pătrășconiu dă cu rapiditate din aripi. Inspirat de Michael Phelps, de câteva săptămâni, de când s-a eliberat un loc în primul rând printre clarvăzătorii portocalii ai „Cotidianului”, el mănâncă în fiecare zi mii de calorii pesediste, pe care le reclamă la protecția consumatorilor ca fiind corupte și demagogice. Ceea ce-i lipsește însă jurnalistului coborât parcă din „Meditațiile metafizice” după modul în care pozează sunt argumentele și puterea de convingere. Dacă Traian Ungureanu a ajuns la un adevărat sistem de ștanțat osanale în codul genetic al PD-L-ului, în care artificiile logice sunt la fel de bulversante precum cele hegeliene, Pătrășconiu e la nivelul de articole scrise cu liniuțe, în care linia conducătoare a textului apare asemeni rezultatului unui proces de micțiune realizat de un bețiv bolnav de prostată.

Între perfuziile cu glucoză boc-băsesciană și procese cerebrale redundante, Cristian Pătrășconiu e cel mai mare fan interesat al lui Bănel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...