luni, 18 martie 2013

Eliberarea lui Năstase, osanalele de la Congresul PSD și percepția externă a USL




Toți îl vor înapoi în partid, toți îl respectă, toți îl văd drept cel mai mare premier în viață. Ghinion că Legea partidelor politice nu îi dă voie lui să ocupe direct o funcție în PSD! Altfel, lui Dragnea nu i-ar mai fi atât de dor de fostul premier, care i-ar luat din mers poziția pe care și-o pregătește baronul regionalizării.

Un Năstase ieșit din pușcărie va fi principala atracție a Congresului PSD. Un Congres fără miză centrală – Ponta nu avea contracandidat – îl va transforma pe fostul locatar de la Jilava într-un personaj central, care-și va expune noua concepție despre lume și viață (tot mai critică la adresa Occidentului) și care va asculta, superior, odele pe care i le vor aduce colegii lui ipocriți, cei care îl mazileau acum niște ani.

Un Congres dedicat unui pușcăriaș – fie el și Adrian Năstase – nu are cum să ajute PSD, principalul partid de guvernământ, prin urmare nici România în percepția externă. Ponta va pierde foarte mult – în principal percepția independenței și a emancipării, a faptului că nu depinde de Năstase, Iliescu și ceata de baroni. Braț la braț cu Năstase, șoptindu-i lucruri la ureche în timpul Congresului, Ponta își va da singur la temelia credibilității externe pe care caută, altfel lăudabil, să și-o construiască în ultimele luni. Dacă ar putea acționa altfel e o altă discuție; cert este că reîntoarcerea lui Năstase în PSD și lângă Ponta va crea mari, mari probleme de imagine externă premierului și principalului partid de opoziție. Se va vorbi despre independență, despre corupție și toate cele.

Acum vă rog să priviți puțin spre câmpul mai larg al USL! Acolo îl vedeți pe Crin Antonescu, în ofensivă de câteva săptămâni, dar un personaj neprizabil și nefrecventabil pentru partenerii externi ai României și pentru centrele internaționale de decizie. Nivelul său precar de engleză e ultima problemă pe care o are în relația cu cancelariile.

Ce reușise Ponta să cucerească pentru USL se va irosi prin revenirea lui Năstase. Nu vin vremuri ușoare în percepția externă pentru Guvernul USL.

Traian Băsescu și ai săi (evit să vorbesc despre PDL, că acolo nu se mai înțelege om cu persoană) nu vor ezita să speculeze această majoră vulnerabilitate externă. E singurul capăt de ață de care se pot agăța.

Credit poză aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...