marți, 15 decembrie 2009

Lenin sau genetica politica basesciana

Traian Basescu este numele sub care sta al doilea deceniu al politicii romanesti post-ceausiste. Urmasul lui Ion Iliescu.

Traian Basescu nu are nevoie de liberali decat din pozitia de trofeu. Majoritatea care sa guverneze e gata.

Cand are totul, toti se intreaba ce va construi Basescu in cel de-al doilea mandat. Prezumtia de ziditor ii e acordata in mod logic: nu mai are ce distruge. Unii vorbesc de revenirea la iliescianismul tarziu, altii se gandesc la reconciliere. Totul sub zodia „Guvernului competent”.

Primele semnale ale celui de-al doilea mandat arata insa cu totul altceva. Basescu, intr-adevar, construieste. Construieste insa un spatiu politic din care sa-l extraga pe cel care, ascultator, ii va lua locul in 2014. Pentru ca nasterea politica a noului prezidentiabil portocaliu sa fie cat mai lipsita de chinuri, e nevoie ca la social-democrati si la liberali temeliile ultimilor 5 ani sa fie daramate de puciuri interne.

Basescu pare a trai cu Lenin ca model de comportament politic. Dupa ce si-a asigurat majoritate parlamentara, acum alimenteaza gruparile disidente din PSD si PNL, formate din aliati de conjunctura.

Desi utilizeaza metode diferite, Basescu ii trateaza similar pe Nastase si pe Geoana. Pe Nastase l-a emasculat politic dupa 2005, rapind PSD avantajul de a avea un prezidentiabil clar conturat si credibil. Dosare de coruptie, debarcarea din fruntea partidului cu ajutorul aripii reformatoare clujene – reteta stiuta. Pentru Geoana va conduce o operatiune dupa acelasi tipar. Bazandu-se pe greselile actualului presedinte al PSD, ii va alimenta din nou pe clujeni, va atentiona baronii ca justitia nu doarme cand ei huzuresc prin judete, va urmari, prin toata gama de actiuni posibile (filmuletul e un exemplu), sa distruga si bruma de credibilitate a lui Geoana (pe care, vrand-nevrand, l-au votat 5,2 milioane de romani). Obiectivul – teren pustiit in PSD pentru 2014 si deruta mare in 2012 la alegerile locale si parlamentare.

La liberali, gandul guvernarii nu are cum sa nu produca vise umede. Mai ales ca e vorba de un partid renumit pentru eterogenitatea sa. Bresa a fost creata. Frustarile celui debarcat nedrept in 2009 sunt numai bune pentru a da glas si expresie publica unui sentiment care le face cu ochiul celor din teritoriu, liberali cu o perceptie asupra relatiei stat-partid la fel de non-ideologica ca a democrat-liberalilor sau a social-democratilor. „Europeanul cu papion” Tariceanu e util, atat timp cat e controlat de grupuri de interese evaluate drept legitime de catre depozitarul puterii. Sicanele fostului premier la adresa lui Antonescu si lupta de convingere in subteranele partidului sunt menite sa-l extraga, prin creare unui context de tip „sau-sau”, pe actualul lider liberal de pe culoarul pe care l-a construit abil pentru prezidentialele din 2014.

Sa contemplam, asadar, primele miscari ale geneticianului politic Traian Basescu. Intr-un spatiu politic pe care il doreste aseptic (etapa I), urmareste combinarea si recombinarea moleculelor, genelor si cromozomilor portocalii (etapa a II-a). Daca ii iese primul pas, atunci dinastia politica devine realitate: Basescu nu e genul de politician care sa candideze singur si sa iasa pe locul al II-lea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...