miercuri, 4 noiembrie 2009

Gand despre anticipate

Asa cum bine spunea, Croitoru si-a facut datoria. Greu de presupus cu ce a fost platit martiriul sau. La urma urmei, poate putina atentie dupa o viata traita in umbra e visul oricarui economist. Asa cum s-a intamplat si azi in Parlament, probabil ca pe Croitoru l-a orbit poezia. A lui Blaga, a lui Basescu, nu mai conteaza.

Dupa respingerea Guvernului propus, ne aflam pe taramul ipotezelor privind alegerile anticipate. O sa auzim in zilele urmatoare scenarii de tot felul legate de posibilitatea organizarii lor, intr-un moment in care traim banal tot felul de premiere politice. Rational, pentru viitorul Presedinte miscarea ar fi foarte buna. Bonus electoral valorificat, din nou o premiera in Romania.

As vrea insa sa aud din gura celor care vor sustine ideea dizolvarii Parlamentului un singur lucru: degeaba facem anticipate daca votam in sistemul electoral testat la alegerile generale din 2008. Eventual, astept un proiect de lege rapid depus in Parlament, care sa prezinte o optiune ferma (daca se vrea, adecvat la sistemul „unicameral 300”). Doua sunt dupa mine posibilitatile: vot majoritar intr-un tur de scrutin, ca la alegerea Presedintelui Consiliului Judetean, sau majoritar in doua tururi, ca la alegerea primarului.

Suntem poate prea departe de astfel de calcule. Referendumul pentru unicameral si pentru reducerea numarului de parlamentari, vizand modificarea Constitutiei, ar putea face discutia despre sistemul electoral doar o problema de ordin secund, cronologic vorbind. La ce bun sa modifici legea electorala daca mai intai trebuie sa modifici Constitutia? Consider insa ca e oportun sa fie gandita, macar o singura data, o schimbare politica in toata profunzimea si urmarile ei. Impunerea unor alegeri, fie ele si anticipate, desfasurate dupa reguli pe care sa le inteleaga toata lumea, ar fi un demers necesar, coerent si argumentat.

4 comentarii:

  1. da este cea mai rezonabila solutie pentru ca , pana la modicarea constitutiei sa putem avea politica fara crize .este evident ca democratia noastra incipienta nu are exercitiu coalitiei.in plus cu doua mari partide unul la putere si unul in opozitie ,am putea discerne fara probleme cine are responsabilitatea unei erori sau a unui fapt pozitiv.

    RăspundețiȘtergere
  2. S-ar limpezi lucrurile. Ma gandesc ca, din 2007, in tara aceasta nu stie nimeni cine e puterea si cine e opozitia.

    RăspundețiȘtergere
  3. Parlament dizolvat, nu am avut până acum...

    RăspundețiȘtergere
  4. Nici premier neamt, nici majoritate explicita PSD-PNL nu am avut pana acum. Cred ca e timpul sa experimentam cat mai mult, sa facem o analiza serioasa a limitelor Constitutiei si apoi sa scapam de blestemul democratiei originale printr-un text constitutional mai clar.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...