miercuri, 1 iulie 2009

Lupta pentru voturile Bisericii, intre emotia portocalie si pragmatismul rosu

Basescu a intrat intr-o noua faza a campaniei de realegere. Faza pe intronizari. La Slobozia si la Husi, trimitand-o si pe Elena Udrea la Manastirea Barsana, presedintele tuturor romanilor a avut prilejul sa vada ce miting electoral reusit poate iesi din stradania fetelor bisericesti. Ce sa te mai organizezi atat cand poti primi, pe partea institutionala, o simpla invitatie! Discursul discurs, baia de multime baie de multime – efect garantat!

Cum lupta electorala e dura, „colegii” de la PSD ai portocaliilor nu puteau ramane indiferenti. Daca Basescu lauda Biserica si daca Blaga vrea si el sa contribuie macar cu un aer conditionat, atunci nu se cade ca pesedistii sa stea cu mainile in san.

Raspunsul a venit grabnic. In sedinta de azi de Guvern, la propunerea Ministrului Administratiei si Internelor, Dan Nica, se discuta modificarea art. 3 din Hotararea Guvernului nr. 605/2009 privind alocarea unor sume din Fondul de Rezerva bugetara la dispozitia Guvernului. Este de precizat ca, prin Hotarare, s-au alocat 7.300.000 lei (un mizilic, aproximativ 1.746.000 euro) Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, care sa fie distribuiti apoi autoritatilor locale pentru finantarea unor obiective de investitii (in principal, restaurarea si conservarea lacasurilor de cult si a bunurilor apartinand cultelor religioase). Hotararea de Guvern a venit tocmai bine, in plina campanie pentru alegerile europarlamentare, in 13 mai, iar lista cu preafericitii beneficiari (cu nuante pronuntate de portocaliu si rosu, intuiesc) a aparut in Monitorul Oficial, pentru mobilizare, cu doar cateva zile inainte de ziua alegerilor, pe 3 iunie 2009.

Cum probabil s-au primit reclamatii de la beneficiarii care erau obligati sa cheltuiasca banii doar pentru investitii, ministrul Nica s-a gandit sa sara in ajutorul cultelor, acordandu-le libertatea maxima in schimbul limitarii libertatii de alegere in toamna. In „Nota de fundamentare” a modificarii HG nr. 605/2009, ce se va dezbate azi in Guvern, se precizeaza cu talc ca schimbarea e necesara pentru ca „unitatile de cult au nevoie de resurse financiare si pentru celelalte categorii de cheltuieli prevazute de lege”.

Daca Basescu vrea sa atinga Biserica acolo unde se descurca el cel mai bine, la coarda sensibila, Nica e pragmatic si faciliteaza contactul nemijlocit al clericilor, spre exorcizare probabil, cu „ochiul dracului”. In acest ritm, o sa vedem cum cele 10 miliarde de euro ale lui Boc, pentru investitiile publice din acest an, vor sfarsi prin noiembrie-decembrie tot in achizitii de masini, mobilier si birotica, spre delectarea clientilor politici ai prezidentiabililor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...