joi, 11 aprilie 2013

Scurt, despre fuziunea dintre PSD și UNPR



A ieșit pe surse că fuziunea dintre PSD și UNPR nu se va mai face. În fapt, zvonul are câteva luni bune.

Astăzi, Comitetul Executiv al PSD va decide și asupra acestui aspect. Între ce vor avea de cântărit liderii PSD, sub aspect de real-politik?

Nerealizarea fuziunii transformă UNPR în ceea ce a fost și în timpul guvernării PDL – un partid-bidon. UNPR va atrage parlamentarii pe care PSD nu îi vrea, din diferite motive, în rândurile sale. UNPR va face jocurile murdare și munca de jos în ceea ce, afirm eu, va continua să fie Alianța de Centru-Stânga. Cam ce face PC în Alianța de Centru-Dreapta, luând pepedediști la bucată. Un astfel de joc pentru UNPR nu este valabil cu o majoritate de 70%, dar este esențial dacă USL se rupe.

Realizarea fuziunii dintre PSD și UNPR poate avea sens în contextul în care s-ar căuta reducerea potențialului de negociere al acestei grupări (care acum își poate face grup parlamentar propriu în Cameră, dar mai are nevoie de câțiva senatori pentru a face același lucru în Senat), pentru a orienta resursele în alte direcții. Dizolvarea UNPR în PSD ar reduce forța de negociere a acestor „electroni liberi” ai politicii noastre. Resursele direcționate către alte zări politice, oricum ar fi, tot la sfârșitul USL trimit.

Bineînețeles, în ecuație mai trebuie introduse și realitățile din plan local, în cele 6 județe în care UNPR are consilieri județeni și unde relațiile cu liderii locali ai PSD sunt sub nivelul mării. Odată realizată fuziunea, PSD îi poate rapid zbura pe indezirabili.

Acestea sunt unele dintre argumentele pe care Victor Ponta și pesediștii le vor avea în față când vor lua azi decizia. Însă punctul central ține, după mine, de cum vede PSD rolul acestei grupări politice, de „recuperator”, în ipoteza tot mai probabilă a ruperii USL. Și vom vedea și care este percepția asupra talentului de negociere al grupării lui Oprea.

Vom vedea răspunsul în câteva ore.

Sursă imagine aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...