marți, 6 noiembrie 2012

Lecția candidaturii lui Dragnea – baronii vor mai mult




Baronii PSD au cucerit cam tot ce au vrut la alegerile locale. PSD a avut 23 candidați de Președinția CJ și toți au câștigat. Aerul teritoriului și spectrul înscăunării au făcut să avem aproape 20 parlamentari USL care și-au dat demisia după locale pentru a-și lua în primire postul de primar sau de Președinte de Consiliu Județean.

Într-o poveste a consolidării mirajului teritoriului, cum s-ar putea însă explica decizia lui Dragnea de a-și lăsa județul și de a candida pentru un umil loc de deputat? Încerc să dezvolt un scenariu care, probabil de la un punct încolo, e doar imaginația mea. Dar nu mă pot abține să nu fiu „povestitor”.

Venirea lui Dragnea la București înseamnă în primul rând țintirea președinției PSD. Nu acum, pentru că nu-i timpul. Cei din tagma lui sunt oameni pragmatici, iar Ponta pare la fel de pragmatic și dispus să livreze. Gândurile lui Dragnea chiar pot crea nedumeriri și ridicări de sprânceană în rândul multora dintre „egalii” săi.

Dragnea poate aspira la această poziție dacă livrează ceea ce lipsește atât de mult baronilor locali – gândul că te poți bucura de liniște, de resursele pe care le-ai făcut în ani mai mulți sau mai puțini de teritoriu. Dacă Dragnea îi asigură pe baroni că nu vor fi ridicați la 6 dimineața de mascați sau condamnați precum Năstase, atunci îi poate lua locul lui Ponta, care e mult mai șovăielnic pus în fața presiunilor UE sau SUA.

Dar cum ar putea Dragnea să ofere imunitate baronilor?

Printr-un joc foarte inteligent la revizuirea Constituției, unde poate lua din nou discursul descentralizării în brațe. Nu, nu e vorba de a lăsa baronii fără pâine prin desființarea județelor. Este vorba de a transforma Senatul într-o Cameră a reprezentanților teritoriului, cu senatorii aleși de exemplu de consilierii județeni. PSD a vehiculat această variantă prin 2010. Ar fi astfel impus un model francez. Ce e însă interesant este că în Franța senatori sunt și aleși locali. Aici poate fi cartea prin care baronilor li se poate da imunitate, într-un Parlament controlat de USL. Doar pentru un astfel de motiv baronii ar avea nevoie să fie în Parlament.

E un scenariu pe termen mediu, dincolo de logica imediată a relației Ponta - Dragnea – Antonescu.

Cum vă place?

Credit poză aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...