miercuri, 14 noiembrie 2012

Ce e în spatele intervențiilor lui Băsescu?



După mine, ce e central în intervențiile de luni și de ieri ale Președintelui este mesajul cu „eu nu negociez cu nimeni instituțiile statului”. În ideea că poate nu s-a înțeles, Președintele a ieșit ieri cu același mesaj.

Eu am impresia că exact asta încearcă Traian Băsescu să facă – să transmită că este dispus la negociere, chiar cu instituțiile statului pe post de monedă. Vorbim aici de intenții, căci nu cred că Președintele e dispus să-și ducă la îndeplinire partea de angajament (sincer, nici nu știu dacă poate). Să-mi explic acum „povestea”.

Ideea unei suspendări a lui Traian Băsescu post-alegeri este o bătaie de cap mai mare pentru USL chiar decât pentru Președinte. Gândiți-vă – pragul e tot acolo, iar un referendum ar avea loc undeva între 15 și 20 ianuarie. Deci Băsescu s-ar întoarce iar Cotroceni, fără prea mari probleme.

Că Traian Băsescu poate face artificii prea mari după ce USL ia 50%+1 din mandate la alegerile parlamentare e o copilărie. Ifosele prezidențiale nu vor primi vreun mare feed-back „de afară”, că acolo există totuși un respect pentru ideea de majoritate. Oricâte patalamale i-ar da lui Băsescu Zegrean și Curtea de cinci, tot n-ar face mare lucru în percepția externă. Este vorba, ca în acea carte a unui franțuz celebru, despre spiritul legilor.

Ce poate face atunci Traian Băsescu și care e logica artificiilor sale televizate?

Traian Băsescu încearcă să destabilizeze USL, prin atac la principalii săi stâlpi, Ponta și Antonescu. Ponta este ținta principală, iar Președintele încearcă să-l scoată din cărți pentru funcția de prim-ministru.

Cum? Trimițând semnale de negociere către eșalonul doi din PSD, către republica baronilor. Băsescu știe că pe baronii îi interesează să-și pună oamenii prin ministere și prin instituții. Dacă e unul de-al lor la Guvern, nu contează care, e suficient. Cea mai mare bătaie de cap pentru ei ar fi să o ia de la capăt cu suspendarea – bani, mobilizare la vot, risc suplimentar de dosare penale. Băsescu face în fapt apel la comoditatea și raționalitatea baronilor locali.

Ce-ar putea totuși să le ofere pentru un astfel de târg? Președintele are influență asupra ANI și două numiri de făcut la DNA și Parchetul General. Exact singurele instituții care mai bagă spaima în baronetul local. Cele din cauza cărora somnul la 6 dimineața nu este niciodată foarte lin. Președintele poate vinde impresia că va acorda indulgențe măcar capilor (ceea ce Ponta nu poate face, a se vedea cazul Năstase). Dacă va livra, e altă poveste, având în vedere cât se ține președintele de cuvânt. Dar cred că sunt destui care să-l creadă, supraevaluându-i influența și constatând că, după toți „scheleți din dulap”, nu servesc ceai la cană de fier.

Ce-ar avea totuși Președintele cu Ponta? Ponta e unul dintre stâlpii USL. Cu el căzut, se reorganizează jocul. Tot USL va fi la guvernare, dar procesul de autonomizare a PSD și PNL se va accelera. Aceasta va produce probleme pentru Crin și PNL, mai ales că semne majore de întrebare vor fi în privința prezidențiabilului din 2014.

Prin tot acest joc, ce țintește președintele este momentul 2014. Vrea să cumpere timp și șanse pentru acel moment, în așteptarea unui prezidențiabil care să mulțumească (am în minte această imagine în care Băsescu îl întreabă pe MRU ce dracu’ a avut în cap când și-a luat unguent și vită Kobe pe banii statului) și în speranța unei guvernări PSD - PDL în 2014, înaintea alegerilor prezidențiale (sau mai repede, în funcție de cum se destramă căruța USL).

Credit poza aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...