Făceam o diferență între ușurința cu care Antonescu se exprima luni seara la Antena 3 când era să vorbească despre politica românească (cu Traian Băsescu drept Ecuator, firește) și nesiguranța până la jenă cu care ieri, după întâlnirea USL de la Senat, încerca să articuleze ceva despre IMM-uri.
Antonescu este un jucător politic redutabil, asta n-o poate nega nimeni. A luat un partid de 15%, l-a dus la guvernare locală și națională, și-a negociat abil poziția cu PSD în USL și este favoritul actual al prezidențialelor de anul viitor.
Pe cât de abil jucător politic este Antonescu, pe atât de gol este din punctul de vedere al unui proiect politic. A avut unul în 2009, legat de moralizarea vieții politice, care a murit rapid, odată cu noul comportament public al liderului liberal. A fost un sacrificiu poate firesc pentru beneficiile electorale de astăzi ale partidului.
Poate greșesc, dar nu cred că proiectul anti-Băsescu (altfel rudimentar pus în practică de liberali – până una-alta, legile lui Băsescu rămân în vigoare, procurorii la fel, ca să nu mai zic de acordul de coabitare) are tracțiune în campania prezidențială din 2014. În primul rând, pentru marele simplu motiv că toți cei cu șanse vor fi anti-Băsescu în 2014.
Până și Crin Antonescu își dă seama de subțirimea, ca să nu zic rahitismul proiectului său. De aceea, și-a luat în sarcină modificarea Constituției. Un nou președinte cu o nouă Constituție – asta e gândirea sa politică. Nu e mult, dar e mai bine decât deloc.
Dar ce se întâmplă oare dacă n-o să avem o nouă Constituție? Dacă majoritatea de la CCR a lui Băsescu – care majoritate, apropo, nu se schimbă până în 2016 – spune „niet” tăvălugului USL? Cu ce mai rămâne Crin Antonescu? Ce idee și proiect politic poate pune în loc?
Cum face Antonescu să nu devină victimă a unui popor stigând „împăratul e gol”?
P.S. Știu, o să-mi spuneți că poporul nici nu contează acum, cât timp loviturile le va primi Antonescu de la partenerii săi din USL.
Sursă imagine aici
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu