joi, 25 noiembrie 2010

Elodia politică: Un sondaj puturos pentru poporul pesedist

După sondajul CCSB de săptămâna trecută, care ni-i arăta pe Crin președinte și PSD-ul primadonă guvernamentală, astăzi a venit timpul să ne adăpăm încă o dată de la conducta opiniei publice.

Deci, sondaj al Centrului de Studii și Cercetări Infopolitic realizat cu sprijinul Operations Research, CATI, 1206 persoane, 2,8% marjă de eroare. Dacă nu vă aduceți aminte din anul fatidic 2009 cine sunt Operations Research, o scurtă reamintire face bine: sunt cei care, la sfârșitul lui octombrie 2009, îl dădeau pe Crin finalist, prilej de mare bucurie și breaking-news pentru Inpolitics.

Sondajul este comandat de Realitatea TV. Acum stau și mă întreb: Realitatea nu lucra cumva cu INSOMAR, parte a aceluiași trust? A intrat INSOMAR în adormire și rebranding, că eu nu-mi aduc aminte să fi văzut vreo cercetare publică a lor în acest an? Cumva INSOMAR n-a fost parte a înțelegerii de 75 milioane de euro cu Sebastian Ghiță? Să nu uităm că RTV e predispusă la experimente, acum o lună, în cazul scandalului Alro, prezentând un sondaj al nu-știu-cărui ONG cu nume frumos și istorie zero.

În privința rezultatelor, PSD la aproape 39% și Ponta peste Crin la încredere. Dacă aș vrea să fiu rău, aș spune că în acest tip de cercetare se poate distinge un fenomen chiar mai rar observabil decât ploaia de meteoriți: underdog effect.

Dar cine sunt cei de la Centrul de Studii și Cercetări Infopolitic? Au legătură cumva cu cei de la infopolitic.ro (care acum nu mai funcționează), site al Institutului PRO/Fundației Multimedia, conduse de Dan Sultănescu? Cum o vorbă serioasă prin târg spune că Dan Sultănescu este consultantul lui Victor Ponta, să înțelegem că, prin acest sondaj, „imperiul contraatacă? Ponta e oare prieten cu Sebastian Ghiță? Iar se validează științific politicieni și partide, în vremea procentelor pe tarabă?

Raționamentele pot continua. După ce Ponta îi recunoștea supremația lui Antonescu și îi ceda chiar prezidențiatul, acum se răzgândește, gândindu-se că poate social-democrați nu sunt deloc mulțumiți cu această intenție și vrea să îi arate lui Crin că lucrurile nu stau chiar așa? Sau poate Sultănescu a scos un sondaj pentru Adrian Năstase, pentru care se aude că a lucrat și încă lucrează, ajuns să pledeze, spre glorie proprie, cauza nevoii de candidat PSD la Președinție?

Mulți vor spune că aceste sondaje sunt irelevante. Sunt, însă nu pentru activul de partid. Cei care formează suprastructura partidelor (militanți, consilieri locali și județeni, primari, președinți de organizații, membrii de partid cu funcții) se uită la televiziunile de știri ca la Dumnezeu. Un sondaj, pentru că mulți văd puțini pricep, le arată drumul. Îi ajută să spere. Dacă tot n-au intrat pesediștii acum după moțiune la guvernare, cum li se promisese la Congres, măcar sunt siguri că în 2012 trec la butoane. Nu mai e așa de lung drumul prin deșert, nu?

Sondajele cu adevărat strategice nu se fac niciodată publice. Dar cum la noi e mai multă manipulare și mai puțină strategie, s-a inventat cu succes sondajul-maradonă: dacă prinde bine; dacă nu, fugim și mai facem un centru, institut, fundație. Și iar pac la războiu’…

P.S. Băieți, haideți dracului să învățăm să facem o manipulare cu stil și care să nu pută din spatele slideurilor și pdfurilor! Măcar atât să învățăm de la d-l Președinte!

5 comentarii:

  1. Daca nu puneai ultima fraza, era ok. Dar e la moda sa fii "echidistant" si de pe Everest-ul opiniilor personale golite de continut real sa critici pe toata lumea. Asa, nu te angajezi la nimic, nefiind in stare sa distingi binele de rau.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu nu inteleg un lucru. Tu, pe de o parte, te declari contrariat de faptul ca in sondajul de anul trecut astia il aratau pe Crin (presedintele PNL, al treilea partid din Romania, cu 20% intentie de vot) deasupra lui Geoana (presedinte de partid, primul din Romania daca o dam pe aia dreapta, cu peste 30% intentie de vot)la incredere si acum te arati contrariat ca aceiasi astia il arata pe Ponta (presedinte de partid, de departe primul din Romania)deasupra lui Crin (acelasi presedinte de partid, cu aceleasi filiale si cu un discurs destul de perimat dp meu dv)la capitolul incredere.

    In acelasi timp, pornesti de la prezumtia ca cercetarea CCSB a fost corecta si nu a urmarit, in niciun caz, sa ii sufle in panze lui Crin. Si lui Voiculescu. BTW...ce cauta Felix in sondajul CCSB? Incredere 20% la Voiculescu?! :-)) Stim mai bine..

    Ce anume din datele respective nu iti miros a bine? Faptul ca PNL este la un nesperat 24%? Stim amandoi ca la viitoarele alegeri liberalii ar trebui sa faca matanii daca ajung la acest scor. Faptul ca PSD este la 5% deasupra rezultatelor de la ultimele alegeri? La cum a scazut PDL-ul dupa anuntarea taierii salariilor bugetarilor (aprox. -15%)...nu ar trebui sa te mire!

    Avand toate acestea in vedere, analiza ta e ok pe ici pe colo, dar scartzaie a subiectivism si a patima inexplicabila.

    Sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  3. :) Cita patima, mai Zoon Politikon. Nemernicii astia de la CCSB, care vor sa-l umfle pe Voiculescu. Tz tz tz. Cind ne vedem, iti arat graficele cu increderea in oamenii politici, sa vezi ce si cum.

    Cit despre evolutia partidelor, uite aici, ca sa intelegeti cum se aseaza de vreo doi ani lucrurile in zona asta:

    http://turambarr.blogspot.com/2010/11/evolutia-votului-parlamentar.html

    Va rog eu, lasati paranoia la o parte si inchinati-va la intzelepciunea cea mai foarte superioara a sondajelor CCSB. Despre celelalte, no comment, evident.

    :wink:

    RăspundețiȘtergere
  4. Din zona bârfelor, am auzit că INSOMAR este ca şi desfiinţat, cu datorii mari către diverse părţi (inclusiv colaboratori).

    Nu ştiu care e situaţia juridică, dar bănuiesc că mogulul nu e atât de prost să lase bunurile - spre exemplu sistemul pentru CATI - la mâna creditorilor, aşa că o fi găsit vreo metodă să le plaseze către noua firmă.

    Din câte văd, diferenţa între INSOMAR şi noul CSCI este că al doilea nu a preluat de la primul şi grupul de specialişti care cenzurau într-o oarecare măsură tendinţele patronatului către... să îi spunem creativitate metodologică.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Anonim
    Sunt prea cinic ca sa fiu si militant.

    @Zoon Politikon
    In legatura cu sondajul respectiv eu critic in primul rand credibilitatea sursei.

    Asa cum bine stii, procentele nu se transfera in mod natural de la partid la candidat. Ca tot vorbesti despre alegerile prezidentiale, cred ca pe undeva pe blog la Turambar gasesti de unde a plecat Geoana ca sustinere in raport cu partidul in 2009. Cresterea lui masiva a inceput odata cu episodul Johannis. Aici vorbim despre una din caracteristicile electoratului PSD, in primul rand conservator.

    Dar, ca sa vezi intentia manipulatorie a sondajului, ni se dau procente la partide si incredere la politicieni, desi lucrurile se calculeaza diferit. Nu e o intrebare explicita si despre intentia de vot la prezidentiale.Suntem pusi sa comparam mere cu pere, ca sa ajungem la concluzia ca Ponta nu e chiar asa de rau sub partid si ca Antonescu nu e chiar o super-locomotiva pentru PNL.

    @Turambar
    Daca nu-i aratati cu degetul pe acesti colegi de breasla, cu parere de rau o sa fiti asociati cu practicile lor. Timpul si cei care comanda sondaje pt ei nu rezolva chiar tot.

    @Ovidiu
    Pacat de INSOMAR. De bine, de rau, cu toata influenta moguilor, reprezentau ceva in bransa, fata de tot felul de ciupercarii stiintifice:(

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...