duminică, 10 mai 2009

Despre prezidentiabili. Inainte si dupa sondajul INSOMAR

Traian Basescu. Cifra Presedintelui – 38% - nu merita atat interpretata din prisma prabusirii sale in sustinerea publica. Dupa cum se vede, procentele nu ajung la principalii sai contracandidati – Geoana si Antonescu – care sunt aproape la jumatatea cotei sale.

Ceea ce merita subliniat in legatura cu intentia de vot a lui Basescu este succesul misiunii de „indiguire” a antibasescienilor. Incet-incet, Basescu pare a-si fi epuizat potentialul de crestere in randul celorlaltor partide. PD-L (30,8%) si Elena Basescu (4,2%) cumulat sunt foarte aproape de procentul Presedintelui. Votul partidelor adversare lui Basescu incepe sa se distribuie in proportie covarsitoare catre ceilalti prezidentiabili.

Trebuie remarcate de asemenea procentele lui Vadim Tudor (8,5%), ale Principelui Duda (6,5%) si ale candidatului UDMR (4% - de notat ca in lipsa unei nominalizari, candidatul ia doar jumatate din cota partidului). Desi pare ca in primul tur multe din aceste procente provin de la Basescu (exceptand, desigur, UDMR), reusind tactica de fragmentare a votului acestuia, totusi, in turul doi, e problematic transferul lor catre adversarul Presedintelui. Speculand, voturile insumate ale lui Geoana si Antonescu, in acest moment, nu sunt decat 41%. Ca atare, sperantele antibasescienilor raman inca la stadiul de sperante, caci Basescu, din prisma discursului pe care il practica (apropiat de cel al PRM, dar si de cel al lui Duda), isi poate asigura linistit voturile pentru turul al doilea.

Mircea Geoana. Presedintele PSD are atat motive de bucurie, cat si de ingrijorare. Basescu scade si asta nu poate decat sa-l bucure. Nu este insa suficient, caci procentele pierdute nu se duc automat catre liderul PSD. Pe de alta parte, liderul PNL isi vede linistit de treaba, suflandu-i lui Geoana nelinistitor in ceafa si constituindu-se in locomtiva electorala pentru partidul sau.

Recentele evolutii ii fac lui Geoana sarcina mai usoara: el are nevoie in primul rand de convingerea electoratului PSD. Liderul PSD trebuie sa isi asume ferm dorinta de a candida la Presedintie (eliminand speculatiile privind impunerea candidaturii de catre baroni) si sa reuseasca sa aiba alaturi tot partidul (inclusiv pe Iliescu, oricat greu ar fi si chiar in ciuda alternativelor prezidentiale ale „edecului comunist”). Congresul National de saptamana viitoare e primul pas.

Dintr-o alta perspectiva, PSD trebuie sa gaseasca o strategie adecvata pentru contracararea lui Crin Antonescu. Strategia actuala, de a-l privi pe liderul liberal cu condescendenta si de a-i asocia limitele organizatorice ale partidului sau, pare a nu da niciun fel de rezultate. Daca Geoana nu poate trece personal la atac, devoaland schimbarea de tactica, atunci primele impunsaturi pot veni de la purtatorii secunzi de mesaj social-democrati.

Crin Antonescu. Liderul liberal e pe cai mari. In primul rand, a scapat de „povara mostenirii” PNL; prea putini pun actuala situatie a tarii pe seama vechii guvernari. In doilea rand, tocmai desemnat drept candidat oficial la presedintie, Antonescu e prezentat de sondaje drept locomotiva pentru PNL, depasirea pragului de 20% la alegerile europarlamentare putand confirma tendinta. Distanta infima de Geoana ii confirma strategia aceasta de a latra pentru orice, condamnand din toate puterile guvernarea Basescu-Geoana-Boc. Asa cum se vede, Antonescu e fericitul beneficiar al crizei economice si al derutei prezidentiale din PSD. Cand social-democratii se vor trezi si cand Basescu va accelera demagogic, iesind din ralantiul electoral, atunci este foarte posibil ca laudatul Crin sa se ofileasca sau sa caute scaparea in aliante de alcov.

Despre restul prezidentiabililor, numai de bine. Duda, Vadim sau eventualul candidat al UDMR sunt figuri pitoresti, cu termen de expirare insa in turul intai al alegerilor prezidentiale. Nimic semnificativ, asadar, in lipsa candidaturii lui Sorin Oprescu...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...