marți, 17 februarie 2009

Tema de campanie a lui Basescu pentru Cotroceni 2009 - III

Coordonatele temelor. Din analiza acestor teme, se vede caracterul lor secundar. Ele par a avea o capcitate de polarizare si mobilizare redusa, unele inca teme latente in opinia publica.

Caracterul personajului Traian Basescu. Asa cum s-a vazut in toata activitatea sa politica, Basescu abordeaza si e favorizat de pozitionarea anti-sistem. E atitudinea care l-a facut cu adevarat om politic in timpul guvernarii Ciorbea, e abordarea care l-a reconfirmat ca primar al Capitalei in 2004 si e modalitatea prin care a ajuns presedinte al Romaniei.

Caracterul situatiei prezente. In acest moment, situatia lui Basescu nu e atat de simpla ca in 2004, de exemplu. Astfel:

-In acest moment, PDL este la guvernare. Cu un guvern pe care l-a girat si de care e profund legat (asa cum arata si sondajele). Basescu nu se poate dezice niciodata total de activitatea guveramentala.

-Basescu nu are niciun avantaj in a scoate PSD de la guvernare pana la alegerile prezidentiale. Un asemenea gest ar insemna vulnerabilitatea asumarii tuturor efectelor guvernarii si oferirea pentru social-democrati a unui prilej de mobilizare si de construire a unui candidat pentru Cotroceni, poate chiar prin alianta cu PNL.

-Basescu nu se poate razboi cu partidele. Cu PDL (infrastructura de campanie) si PSD (adormirea adversarului), motivul e simplu. PNL e o miza prea mica, care prin prea multa atentia risca sa fie ridicat la nivel de adversar.

Oportunitati tactice pentru Basescu. Tinand cont de realitatea prezentata, Basescu, pentru realegerea ca Presedinte, are nevoie de:

-Construirea unei teme puternice si mobilizatorare (in lipsa unei astfel de teme in acest moment in opinia publica – teme secundare, latente sau deja utilizate ), care sa-i permita situarea de partea majoritatii, impotriva sistemului.

-Utilizarea guvernului Boc pentru a impune nu atat tema, cat pozitiile sale capabile sa contureze majoritatea de care are nevoie. In ultima parte a campaniei, Guvernul portocaliu va fi un sprijin de nadejde in sicanarea PSD si a ministrilor sai.

Tema posibila a lui Basescu pentru Cotroceni 2009:

In conditiile prezentate, tema lui Basescu de campanie electorala va fi lupta impotriva institutiilor care nu functioneaza pentru cetateni (educatie, sanatate, justitie, protectie sociala, agricultura). Evitand pozitionarea impotriva sistemului politic, Basescu va imbratisa o tema capabila de crearea unei largi majoritati, o tema legata insa de ministerele PSD, care va favoriza o critica indirecta puternica (cu precadere din septembrie cand luna de miere a guvernarii se va fi termiant si in opinia cetatenilor).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...