miercuri, 30 ianuarie 2008

ONG-urile si politica, pe partea economica

In Romania, am invatat sa ne multumim cu putin. E doar constatarea, amorala si prezenta. Nu se mai cauta in spatiul public democratia, marea democratie, Solutia, asa cum se intampla in anii '90. Azi se cauta precaritati de democratie, indicii ale acesteia. In culmea excitarii democratice, unii confunda, intr-un gest invalid logic, particularul cu generalul, gandind in termeni de inductii.

Cred, totusi, ca e bine sa fie cautate semnele democratiei in toate segmentele vietii publice. Indicii ale democratiei si transparentei, gasite oriunde, aiurea, pot declansa speranta sau o mai pot intretine. Cautarea indiciilor e toaleta eleganta a reformei, care se poate insinua mai usor in sufletul unei societati daca vine imbracata ca pentru un bal vienez, veche in spirit si frumoasa ca un trandafir din gradina Operei.

Daca azi democratizarea a atins natiunea maghiara din Romania, cred ca e timpul ca democratia sa mearga mai departe. Nu e timpul rozelor ce mor, dar a venit clipa ca si societatea civila, in pragul unor alegeri importante, sa-si dea examenul de maturitate. Tunurile, deci, pe organizatiile non-guvernamentale si pe presa. Daca presa a mai primit totusi obuze, devenind destul de publica radiografia ei, organizatiile non-guvernamentale se lupta sa iasa la lumina si nu vor. Trebuie, deci, in spirit civic, ajutate.

Cum politica e deseori judecata de societatea civila ca nociv asociata cu economicul, ar fi interesant de vazut cum ONG-urile, pe filiera economica, sunt legate de politic. Demersul, foarte stangaci - e adevarat - al lui Chiuariu, a incercat sa deschida o usa, dar nimeni nu a vazut paduricea de copaci. Oricum, nimeni nu s-a gandit (sau n-a vrut) sa intre in padure.

Astept inceputul razboiului fraticid, cand presa va porni la astfel de analize. Va asigur ca rezultatele vor fi pline de invataminte si purificatoare, in acelasi timp.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...