marți, 16 iulie 2013

Cum ar da Dragnea regionalizarea pe președinția PSD

Curentul majoritar în BPN al PSD este ca înfiinţarea regiunilor şi modificarea Constituţiei să fie în acest an, spune Președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea. Șef al campaniei de anul trecut, fostul Președinte al CJ Teleorman nu poate fi bănuit de naivitate. Dacă în legătură cu un subiect atât de important și de polarizant – destituirea lui Băsescu – nu s-a putut realiza pragul de 50%, cum ar putea oare modificarea Constituției – altfel o temă puțin importantă pentru cetățeni – să reușească o asemenea performanță?

Dragnea știe, așa cum știe toată lumea, că forțarea unui referendum în toamnă (chiar și unul de trei zile) înseamnă îngroparea revizuirii Constituției și a regionalizării. Dar atunci cum ar putea tocmai ministrul Dezvoltării să-și îngroape propria sa idee de proiect (căci asta s-a dezbătut în tot acest timp, nu un proiect articulat), crezul său politic pentru care a făcut zeci de întâlniri prin țară și de emisiuni TV?

Ca să găsim răspunsul, ar trebui să ne întrebăm pe ce ar da Liviu Dragnea regionalizarea, care ar fi prețul său pentru îngroparea subiectului.

Eșecul revizuirii Constituției înseamnă, după experiența Băsescu, un Președinte puternic în lipsa unor alianțe politice precum USL. Înseamnă un Președinte-jucător în 2014 și , mai ales, în 2016. Își permit pesediștii un astfel de Președinte care să nu le aparțină? Puțin probabil.

Social-democrații forțează clarificarea lucrurilor în privința regionalizării și a modificării Constituției, în această toamnă. De această clarificare depinde și existența USL, și candidatul la președinție din 2014. Așa cum arată acum lucrurile, Dragnea pare a juca o carte politică mai interesantă decât regionalizarea. Odată PSD-ul decis să aibă propriul său candidat, acesta ar fi în mod firesc Victor Ponta (Sorin Oprescu iese din calcul, ținând cont de conflictul de la București pe care îl are cu Negoiță și Vanghelie, nu fără dezlegarea primului-ministru). Așa cum arată sondajele, Ponta este marele favorit în a prelua sceptrul de tătucă de la Traian Băsescu. În plus, pentru un lider politic mai degrabă înclinat spre comunicare decât spre guvernare (așa cum este Ponta), în vremuri tulburi, s-ar putea ca 2016 să fie prea târziu (după cum se va dovedi a fi 2014 pentru Antonescu).

Cu Ponta plecat la Cotroceni, Dragnea are cale liberă către Președinția PSD. Și, cine știe, poate și către Palatul Victoria. Mai știi?

Credit poză aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...