luni, 6 mai 2013

Un an de guvernare USL în România, un an de guvernare socialistă în Franța




Mâine, 7 mai, se fac nu doar 27 ani de la succesul Stelei de la Sevilla. Mâine se împlinește fix un an de când Victor Ponta a devenit, prin votul Parlamentului, premierul României.

Astăzi, 6 mai, se face un an de când Francois Hollande a fost ales Președinte al Franței.

Pentru cei cinci ani de mandat, socialistul francez și-a asumat în campania electorală 60 angajamente, grupate pe patru mari direcții. Ca un interesant exercițiu de comunicare, Palatul Élysée a făcut ieri public un website unde Președintele arată ce s-a întâmplat cu fiecare dintre aceste angajamente - http://bilan-engagements.fr . 7 au fost îndeplinite, 52 sunt în curs de rezolvare și unul a fost doar anunțat.

Pentru premierul Ponta, situația e mai problematică. El a fost prim-ministru în două guverne. A avut un program de guvernare până în decembrie 2012 – experții democrației vor spune că guvernarea, deci și îndeplinirea programului de guvernare, a fost judecată de electorat în 12 decembrie. Să trecem deci mai departe.

Programul de guvernare al USL, cel lansat înainte de alegeri, are 135 propuneri. Poate ar fi potrivit ca premierul să reia ce face colegul său de familie politică în Franța. La aproape 5 luni de la preluarea guvernării, câte din cele 135 măsuri ale USL au fost îndeplinite, cât sunt în lucru, câte sunt deja încălcate?

I s-ar preta un astfel de exercițiu de transparență unui prim-ministru altfel deloc reținut în a comunica și a apărea public. Dar îl avantajează oare?


Credit poză aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...