Ma uit cu interes la contrele dintre guvernul ungar si cel slovac:
• Pe 26 mai, Parlamentul maghiar a votat aproape in unanimitate o lege care face mult mai usor ca etnicii maghiari care traiesc in afara granitelor sa obtina cetatenie. Legea va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2011.
• Vizati de legea maghiara sunt in principal 500.000 de maghiari din Slovacia si 1,5 milioane de maghiari din Romania.
• Aproape simultan, guvernul slovac a propus amendarea legii cetateniei, astfel incat cei care doresc sa obtina cetatenia maghiara si-o vor pierde automat pe cea slovaca. Aviz pentru partidul etnicilor maghiari din Slovacia, pozitii publice pot detine doar cetatenii slovaci.
• Cel mai probabil, legea slovaca va intra in vigoare mai devreme decat cea maghiara.
In Romania, ocupata cu taierile de pensii si salarii, reactiile la legea votata in Parlamentul maghiar sunt minime. Am vazut pozitii publice exprimate doar de Titus Corlatean si de Attila Korodi. Presedintele sau MAE nu spun nimic. PDL nici atat.
Ar fi si greu de comentat ceva, din moment ce Basescu ne spunea in aprilie ca pana la sfarsitul anului vom fi capabili sa facem lunar 10.000 de basarabeni cetateni romani. In comparatie cu maghiarii, noi am trecut de ceva timp la implementare si doar detalii tehnice ne impiedica sa facem „succesuri”. Un calcul simplu ne arata ca, dupa 5 ani de mandat prezidential, vom fi cu 600.000 mai multi.
Ceea ce ma frapeaza este disparitia temei nationale de pe agenda publica, desi teoretic ar trebui sa avem 3-4 partide (unul infiintat de curand) care sa fie active. Se vede ca, dupa ce Basescu l-a anihilat pe Vadim si i-a preluat electoratul, daca presedintele nu are interes sa se exprime public, terenul ramane virgin. O fi bine, o fi rau?
poate nu sunt in acord cu tine cu comentariul asta, dar il ascultam pe alde' Liviu Mihaiu la Radio Guerrilla mai ieri in emisiunea lui zilnica. Invitase la dezbateri pe o tema generica pe Marius Oprea si pe Neagu Djuvara (din ce-am prins eu din emisiune). Anyway, spunea la un moment dat cu un patos incredibil ca am pierdut Insula Serpilor, Basarabia samd. Si am exclamat spre saracul radio de Polo: Ba, dar erau ale tale? Nationalismul implica proprietate, dreptul innascut la asa ceva. Ori numai putini il avem si in niciun caz nu e destul pentru oricare dintre cei care au descoperit si ei o carte de istorie sa declare ca Moldova sau Insula Serpilor este a lor. Nu ma refer aici cu titlu personal, doar dezbat ideea ca nationalismul, chiar si patriotismul, ca versiune light a unui concept de proprietate, sunt chestii pe care nu le avem decat partial, light si necredibil.
RăspundețiȘtergereDe acord cu ce spui, doar ca eu nu ma refeream la conceptul propriu-zis, ci la modul in care el este receptat ca principiu de actiune politica.
RăspundețiȘtergereAs vorbi mai degraba de un concept devenit difuz la nivel individual si pe care politicienii nu reusesc sa-l priveasca in cheie actuala, fiind prinsi mental in ceea ce faceau Vadim si Funar in anii 90. Dificultatea de a surprinde evolutia perceptiei despre natiune poate fi o explicatie pentru marginalizarea temei. Refuz sa cred ca am devenit mai europeni decat altii si ca nu mai vibram la teme nationaliste;).
Unde ne sint natzionalistii de alta data? Simplu. In Italia. In Spania.
RăspundețiȘtergereIn mormint.
Sa nu-i uitam pe cei din Grecia:)). Acolo si comunistii si-au pierdut vocatia internationala.
RăspundețiȘtergerePana nu apuc ziua in care sa ma duc cu pasaport acasa, in Targu Mures, nu ma alarmez :-)
RăspundețiȘtergerePaul,
RăspundețiȘtergereCa sa par putin Vadim, o sa te trezesti cand nici cu pasaportul n-o sa poti intrat in Targu Mures:)).