La aceasta ora, succesul motiunii de cenzura este o mare necunoscuta. Mai mult, suntem in zona cautarii alibi-urilor.
In week-end, PSD a incercat sa-si puna in practica strategia de back-up daca motiunea nu trece: tradarea maghiarilor. Geoana si Hrebenciuc au vorbit deschis despre acest lucru pentru a deturna atentia de la ceea ce s-ar putea specula in legatura cu PSD. La social-democrati, avantul lui Crin (vot la vedere, cine nu se conformeaza pleaca) n-ar functiona niciodata. S-a vazut la celebra motiune din 2007.
Maghiarii continua vesnicul balet. Au semnat motiunea surprinzator, optand pentru un guvern cu „aripile taiate”. A parut ca negocierile cu PD-L au esuat sau cel putin nu puteau functiona in logica Guvernului Boc 2. Aseara insa, jocul s-a reanimat la negocierile maghiaro-portocalii. UDMR e iar pragmatic. Parca il aud pe Verestoy: „daca votam, noua ce ne iese? Ne mai gandim.” Spre deosebire de restul partidelor, verzii nu au nimic de pierdut si totul de castigat. Intrebarea e daca puterea vine mai devreme sau mai tarziu in Harghita, Covasna sau la Bucuresti.
Liberalii merg pana la capat, mai mult in virtutea consecventei si a inertiei. Votarea motiunii duce mingea in terenul lui Basescu si in logica procentelor din Parlament, unde PNL e doar al treilea. Deviza galben-albastrilor: „daca nu pica, ceilalti sunt de vina. Noi ne-am facut datoria!”. Johannis pare o figura de stil, mai mult o solutie discursiva decat una reala.
PD-L manevreaza in subteran. La sedinta de Guvern o sa fie puhoi de ordonante. Panica pare sa domneasca printre portocalii care isi anunta pe surse mai intai demisia (pentru a infirma apoi ferm), negociaza cu UDMR la ceas de seara si vaneaza parlamentari la bucata. Chiar daca par increzatori, dupa cum arata Flutur, Boc&Co. sunt mai preocupati sa isi asigure o plecare cu sarsanalele pline, pe ultima suta de metrii.
La cum arata miscarile din ultimele zile din politica romaneasca, motiunea pare o mare bataie de cap abatuta asupra partidelor. Cuvantul de ordine e prudenta, asigurarea spatelui, vorba care lasa loc de manevre. Nimeni nu vrea sa-si faca portavoce din motiunea de cenzura ce are sanse de a fi prima adoptata in 20 de ani de democratie autohtona.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu