luni, 23 martie 2009

Editorialistii romani: aerieni incorigibili, mai mult sau mai putin interesati

Ion Cristoiu in Jurnalul National despre rezultatul Congresului PNL: „O lovitură prin care Dinu Patriciu a scăpat de un om care începuse să creadă că PNL e un partid, când în realitate, el e un SRL al cunoscutului miliardar, iar baronii locali, de un căpăţânos care le bloca negustoriile cu Traian Băsescu pentru ca liberalii să ia locul social de¬mo¬cra¬ţilor la guvernare împreună cu PD-L.”

Ioane Lupea in Evenimentul Zilei despre rezultatul Congresului PNL: „Pe Crin Antonescu a pariat marele capital liberal. Contul deschis de Patriciu, Fenechiu şi Ruşanu împreună cu retorica lui Crin Antonescu ar urma, în business-planul PNL, să-l scoată pe Băsescu din Palatul Cotroceni”.

Desi implica nuante cu totul diferite, tratand pozitia noului lider al PNL in legatura fie cu guvernarea, fie cu Palatul Cotroceni, cele doua editoriale de azi aduc o nuanta de complexitate intr-un peisaj editorial populat astazi, mai mult (Marius Tuca) sau mai putin temperat (Doru Buscu), cu exaltari si ode la adresa lui Crin Antonescu. De remarcat ca, intr-un atare orizont, pozitionari precum cele ale lui Cristian Preda sunt mai putin relevante, din prisma dublului standard pe care le utilizeaza: Antonescu e judecat, interesat si pragmatic, pe baza realizarilor concrete ca politician (analiza ce il minimizeaza politic si moral pentru batalii politice viitoare), desi Preda e in slujba unui om caruia sofismul i se poate aplica cu un succes cel putin echivalent.

Revenind, tot acest entuziasm nu tradeaza decat instinctul unor oameni pe cat de plictisiti si dornici sa transforme orice geam slefuit in diamant, pe atat de consecventi trecutului lor de a se pune, blasfemator, in slujba unor idoli. Asadar, atitudinea lui Ion Cristoiu si a Ioanei Lupea, binevenita nuantare si diversificare, nu face decat sa confirme imaginea de ansamblu a spectrului editorial autohton: aerieni incorigibili, mai mult sau mai putin interesati.

Efect al „momentului” si regimului Constantinescu, Cristoiu si-a asumat celibatul idolatric; el e astazi doar un critc atent, singurul semn de ingaduinta putand fi uneori „indreptarea pacatosului”. Pe de alta parte, Ioana Lupea traieste angajat reverii portocalii, in care fecioria si sfintenia jurnalistica sunt desfiintate si recuperate prin integrarea in arche-ul basescian.

Pozitionandu-se impotriva curentului dominant, abordarile celor doi jurnalisti, prin editorialele de azi, valideaza o veche constatare a filosofiei continentale: pozitionarea inafara sistemului nu face decat sa legitimeze, prin operatiunea raportarii, acel sistem.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...