joi, 6 decembrie 2007

Eşecul unui referendum şi regresul unui partid

Deşi subiectul este deja intrat în istorie, apreciez oportunitatea câtorva idei despre referendumul lui Băsescu şi despre soarta defunctului PD la alegerile europarlamentare.

Eşecul PD: legitimarea candidaţilor nu prin ei înşişi, ci prin vocea Marinarului. Faptul că Dirigintele era ocupat cu referendumul i-a ajutat şi mai puţin. Oricât de apreciat ar fi Băsescu de către popor (deşi se vede că popularitatea preşedintelui o cam ia la vale), omul simplu, exponentul clasic al principiului democraţiei reprezentative (un om - un vot), nu poate privi decât cu circumspecţie personaje ce nu au curajul să meargă pe picioarele lor (posibil chiar să nu poată - a se vedea demonstraţia penibilă a lui Rareş Niculescu la o emisiune a Realităţii TV după anunţarea rezultatelor exit-poll-ului).

Eşecul Preşedintelui: strategia de campanie a fost greşită - nu era important să promovezi votarea uninominalului de către electorat, ci trebuia să te axezi pe motivarea oamenilor în a participa la vot. În condiţiile în care oamenii ştiau prea puţine despre diferenţa dintre cele două tipuri de uninominale aflate în discuţie, abordarea lui Băsescu de a se război cu fantome rămase de la referendumul trecut a fost fundamental greşită: trebuia profitat de confuzie, prezentându-se votul drept confirmarea de către popor a unui demers început de clasa politică, partea lor de responsabilitate în reforma politică. Mult prea obişnuit cu adversari palpabili, pentru care nu era nevoie de niciun efort în a-i defini, Băsescu a întâmpinat cea mai mare dificultate (pe care de altfel nu a putut-o depăşi) încercând să-şi găsească opozanţi, uitând că, referitor la votul uninominal, clasa politică a exprimat de atâtea ori public consensul. Într-un moment în care ideea potrivită nu avea nimic de-a face cu vânătorea de vrăjitoare, Băsescu a căzut pradă spiritului conflictual, care i-a adus totuşi de atâtea ori succesul.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...