joi, 1 mai 2008

O luptă perpetuă, prin interpuși

În „Cotidianul” de vineri, 25 aprilie, a apărut un articol foarte interesant, cu un titlu care arată clar care e „tematica” abordată: ”O înregistrare audio arată cum se negociau șpăgile în numele lui Năstase”. Față de un articol pe aceeași temă publicat de „Academia Cațavencu” în 2007 (sau 2006, nu mai rețin exact), elementul de noutate e reprezentat de o înregistrare audio, ca dovadă palpabilă, în condițiile în care oricum dialogul, replică cu replică, fusese prezentat încă din materialul din 2007.

Care ar fi, deci, miza acestei înregistrării și rațiunea apariției sale în acest moment?

Primul impuls ar fi să pui apariția articolului în contextul mogulilor, al profilului de „oficios” al „Cotidianului” și al apropiatei campanii electorale. Partidul prezidențial, PD-L, iese la luptă, printr-o campanie negativă dirijată către elementele reactivate de PSD, cu vârful de lance Năstase, în speranța aducerii în prim-plan pentru social-democrați a eternei tinichele de „corupți”. Momentul apariției articolului (în Vinerea Mare, când puțina lume interesată de politică era intoxicată cu subiectul „Oprescu”), corelat impactul său scăzut (prea importantă miza articolului ca să fie așa de rapid îngropat) ridică semne serioase de întrebare asupra acestei „grile interpretative”.

În fapt, articolul trădează lupta internă perpetuă din PSD, echivalând cu un cartonaș galben discret arătat grupării Năstase, care începe să recapete poziții de forță în partid. Calea părții reformatoare din principala redută a stângii politice românești a fost deschisă tocmai de eticheta de „corupție” asociată vechii conduceri a partidului. În condițiile acestor recente repoziționării, e infantil de crezut că se va muri fără luptă.

Desfășurarea e interesantă pentru cine o poate observa. E, după mine, un moment util pentru PSD: destinul său e unul revoluționar, iar catifeaua oricum nu priește plaiurilor mioritice. Numai cu artileria grea scoasă la atac pot apărea clarificările pe care măcar scena politică le așteaptă.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...